Overwinsten energiemultinationals: minister plooit onder druk, maar voorstel blijft onvoldoende

Na maandenlange druk van de PVDA heeft minister van Energie Tinne Van der Straeten eindelijk aangekondigd dat ze een voorstel op tafel legt voor het invoeren van een overwinstbelasting in de energiesector. Het voorstel blijft echter totaal onvoldoende.

dinsdag 12 juli 2022

Overwinsten energiemultinationals: minister plooit onder druk, maar voorstel blijft onvoldoende

“We zijn blij dat dankzij onze aanhoudende druk de regering nu werk maakt van een overwinstentaks”, reageert PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens. “Maar het huidige voorstel spreekt van slechts 25%. Dat is totaal onvoldoende en een sterke afzwakking van haar belofte dat niemand zich mag verrijken tijdens deze crisis. We vragen dat ze die belofte nakomt en het belastingpercentage drastisch optrekt.” Eerder al pleitte de energiewaakhond CREG voor een overwinstbelasting van 70%.

De PVDA wijst al sinds september op het feit dat er enorme overwinsten geboekt worden in de energiesector. Aanvankelijk werd het bestaan van deze overwinsten ontkend door de minister en de CREG. Pas toen de PVDA-studiedienst begin dit jaar met gedetailleerde berekeningen aantoonde dat Engie-Electrabel minstens 2,6 miljard euro éxtra winst boekt met de Belgische kerncentrales, schoot de regering in actie. Ze vroeg een advies aan de CREG. “Maar sindsdien blijft de regering rondjes draaien”, brengt Peter Mertens in herinnering. “Ze bleef maandenlang de hete aardappel doorschuiven naar Europa of bleef maar adviezen opvragen aan allerlei instanties. Maar dankzij onze druk neemt ze nu toch eindelijk actie.”