Peter Mertens: “Dit is geen energie-akkoord, dit is zeggen tegen de mensen: trek deze winter uw plan”

De regering is van plan de mensen te laten stikken met hun onbetaalbare energiefacturen. Dat besluit de PVDA na een nieuw bijzonder teleurstellend energieakkoord. “Dit is een energieakkoord de naam niet waardig. Dit is hetzelfde als tegen de mensen zeggen: ‘trek uw plan, op ons moet je niet rekenen’”, reageert PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens. Hij hekelt het feit dat de regering vandaag expliciet bevestigt de overwinsten van Engie-Electrabel ongemoeid te laten. 

vrijdag 16 september 2022

Peter Mertens: “Dit is geen energie-akkoord, dit is zeggen tegen de mensen: trek deze winter uw plan”

De Vivaldi-regering heeft vanavond beslist om 392 euro korting te geven op gas en elektriciteit tijdens de maanden november en december. “Heeft deze regering begrepen dat de gemiddelde jaarfactuur gestegen is tot een slordige 9.200 euro? Wat de regering vandaag uit haar hoed tovert, is met andere woorden een one shot korting van amper vier procent om de winter door te komen. Wanneer gaan ze in de Wetstraat eindelijk beseffen dat de prijzen nu echt wel drastisch naar omlaag moeten? En dat wat gerommel in de marge niet volstaat om mensen uit de armoede te houden?”, vraagt Peter Mertens zich af. 

Tweede nieuwsfeit van vanavond: de regering bevestigt zwart op wit dat het geen eurocent extra gaat halen bij Engie-Electrabel. “De aandeelhouders van de energiemultinational mogen op hun twee oren slapen: als het van Vivaldi afhangt, is hun miljardenjackpot aan overwinsten veilig. Dat is de belofte die de regering deze zomer aan Engie deed, en daar komt Vivaldi vandaag nog altijd niet op terug. Compleet onverantwoord”, vindt Mertens het. 

Achter Europa kan de regering zich volgens Mertens niet langer verstoppen. “Voor het afromen van de overwinsten heeft Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen deze week de bal definitief in het kamp van de lidstaten gelegd. Dáár moeten de nodige maatregelen getroffen worden om de overwinsten in de energiesector te belasten. Dat is ook de weg die onder andere Griekenland recent ingeslagen heeft. Waarom zou dat dan in ons land niet kunnen?”. 

“Wij leggen ons hier niet bij neer”, besluit Peter Mertens. “Het is tijd om de energieprijzen te kraken en Engie-Electrabel te laten betalen. Wij gaan door. Volgende week dinsdag zet ik mijn nieuw wetsvoorstel voor een overwinsttaks in ons land op de agenda van de Kamercommissie energie. De sociale urgentie om actie te ondernemen was nooit zo groot”.