PVDA dient voorstel van decreet in om digitale meter niet langer te verplichten

De PVDA dient in het Vlaams parlement een voorstel van decreet in om het plaatsen van een digitale meter niet langer verplicht te maken. Zonet besliste Vlaams minister van Energie Zuhal Demir om de uitrol van de digitale meter tijdelijk stop te zetten, zoals de PVDA vrijdag al eiste. Daarnaast vraagt de PVDA een definitieve oplossing voor de gedupeerden.

dinsdag 19 januari 2021

“Het Grondwettelijk Hof zegt dat wie een slimme meter heeft niet kan genieten van de voordelen van een terugdraaiende teller. De oplossing ligt dus voor de hand: de verplichting om een slimme meter te installeren schrappen”, stelt Tom De Meester, Vlaams volksvertegenwoordiger en energiespecialist van de PVDA.

Het arrest van het Grondwettelijk Hof om het voordeel van de terugdraaiende teller te vernietigen voor gezinnen met zonnepanelen die al een digitale meter geplaatst hebben, zet veel kwaad bloed. Meer dan een half miljoen gezinnen worden onmiddellijk getroffen, of zullen de voordelige regeling in de toekomst zien verdwijnen wanneer hun analoge meter vervangen wordt door een digitaal, ‘slim’ exemplaar. “De compensatieregeling die de Vlaamse regering nu voorstelt is totaal onvoldoende”, aldus Tom De Meester.

Toen de overgangsmaatregel van de terugdraaiende teller in 2019 zonder tegenstem werd goedgekeurd, zat de PVDA nog niet in het Vlaams parlement. Toch sprak de partij zich toen al uit tegen de verplichting van de slimme meter. “Slimme meters verplichten is vooral een dom idee, zeiden we toen al. Mochten wij toen in het parlement hebben gezeten, hadden we zeker tegen gestemd”, zegt De Meester.

“Met het voorstel van decreet dat we nu indienen willen we die fout uit het verleden rechtzetten. Zo krijgen mensen de keuze: hun analoge meter houden en blijven genieten van de voordelen van de terugdraaiende teller, of een digitale meter installeren.”