We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

PVDA eist geldautomaat binnen de 15 minuten wandelafstand

De PVDA wil dat iedereen in steden en verstedelijkte gemeenten een bankautomaat heeft op 15 minuten wandelafstand. Daarvoor legt ze op 12 april haar wetsvoorstel ter stemming voor in De Kamer.

dinsdag 4 april 2023 2 min leestijd

Steven De Vuyst se tient devant une rangée d'arbres. Il porte un blazer bleu foncé et une chemise blanche. Il sourit chaleureusement et a les bras croisés.

“Hoewel er in België al 4.000 geldautomaten verdwenen zijn, zal de regering er slechts 287 terugeisen”, zegt Steven De Vuyst, federaal volksvertegenwoordiger voor de PVDA. “Dat is een druppel op een hete plaat. We moeten nabije en toegankelijke geldautomaten wettelijk garanderen in plaats van te rekenen op de zeer povere ‘goodwill’ van de grootbanken.”

“Sinds 2017 verdwenen er in België 4.000 geldautomaten. Mensen blijven achter zonder enige dienstverlening”, vertelt De Vuyst, die ook schepen is in Zelzate. “Ook de Zelzatenaar wordt hiermee geconfronteerd. Wie op de Westoever woont moet al de brug over om geld te kunnen afhalen. Ouderen die bijvoorbeeld een centje aan de kleinkinderen willen geven, mensen die krap bij kas zitten en kleine zelfstandigen worden in de kou gezet.”

Het stelt natuurlijk niets voor dat de federale regering nu een akkoord heeft om 287 automaten terug te halen. Bovendien is hun akkoord met Febelfin, de federatie van de financiële sector, niet eens bindend. Dit is een druppel op een hete plaat.

“Met ons wetsvoorstel vragen we dat de nabijheid en toegankelijkheid van geldautomaten een gegarandeerd recht wordt”, legt De Vuyst uit. “Dat doen we met wettelijk bindende criteria. In grote steden moet voor iedereen een geldautomaat bereikbaar zijn binnen de 600 meter. In gebieden met een gemiddelde bevolkingsdichtheid gaat het om 1,2 kilometer.”

PVDA zal op 12 april haar wetsvoorstel ter stemming voorleggen in de Commissie Economie. “Ik zie dat regeringspartijen zoals CD&V en Vooruit eveneens niet tevreden zijn rond de slinkende financiële dienstverlening door de grootbanken. Ik reken dan ook op hun steun in het parlement”, besluit De Vuyst.