PVDA kiest met Onno Vandewalle (27) voor verjonging in Vlaams parlement

Tom De Meester, die in 2019 verkozen werd in het Vlaams parlement, kiest ervoor om zich na een burn-out op nieuwe uitdagingen te concentreren. "Ik wil mij volop focussen op mijn rol als fractieleider in de gemeenteraad van Gent. Gent heeft een sterke linkse oppositie nodig. Daar wil ik op inzetten, samen met een nieuwe lichting jonge leeuwen. Daarnaast ga ik mee de nationale communicatiestrategie van de PVDA verder uitbouwen. In het Vlaams parlement speel ik de bal met veel overtuiging door naar Onno Vandewalle die klaar staat om het veld op te stormen.”

donderdag 5 januari 2023

PVDA kiest met Onno Vandewalle (27) voor verjonging in Vlaams parlement

Onno Vandewalle (27) vervangt De Meester vanaf 11 januari. Hij is vandaag één van de trekkende krachten in de nationale leiding van RedFox, de jongerenbeweging van de PVDA. De afgelopen jaren trok hij mee aan de kar en liet RedFox uitgroeien tot een stevige jongerenorganisatie met duizenden leden. "Op een paar jaar tijd zijn we gegroeid van drie naar tien afdelingen. We organiseren acties tegen racisme maar ook studiehulp voor jongeren en een zomerkamp. We zetten ook veel in op solidariteitsprojecten, zoals toen we na de overstromingen met onze jongeren naar Verviers zijn getrokken om de getroffen bewoners te helpen", zegt Vandewalle.

Het zal niet verbazen dat Vandewalle in het parlement de stem van de jongeren wil laten klinken. "Ik kom terecht in een straf team. Dat wil ik verder versterken en vooral op de thema's sport, cultuur en ontspanning focussen. Sport en ontspanning dreigen steeds minder toegankelijk te worden. Voetbalclubs hebben vaak wachtlijsten en festivals worden onbetaalbaar. Ik vind dat elke jongere recht heeft op betaalbare ontspanning." 

"Ik merk zoveel positief enthousiasme bij jongeren over heel veel thema's. Dit is de generatie van het engagement, van het verzet, van het kritisch denken. Dat zie ik elke dag. Deze jonge generatie is voor mij zowat de tegenpool van deze rechtse, bekrompen en inefficiënte Vlaamse regering. Zij stralen al de kracht en positief enthousiasme uit dat deze regering mist".

"Ik ken Onno goed en ben heel blij dat hij onze fractie komt versterken", zegt fractieleider Jos D'Haese. "Hij is veelzijdig, een sterk debatter met veel humor, ik kijk er al naar uit wat dat gaat geven. Doordat hij ook actief blijft bij onze jongerenbeweging RedFox kan hij heel wat ervaring van het terrein meepakken naar het parlement. Van de straat naar de raad en terug: dat is het DNA van de PVDA.”