PVDA komt met noodplan voor betaalbare woonzorgcentra

De PVDA stelt vier maatregelen voor om woonzorgcentra betaalbaar te maken. Een noodplan voor de ouderenzorg, nu verschillende woonzorgcentra hun prijzen met maar liefst 8 procent verhogen. “Bewoners en hun families zitten vandaag met de handen in het haar”, zegt Lise Vandecasteele, volksvertegenwoordiger voor de PVDA in het Vlaams Parlement, “maar minister Wouter Beke, die staat erbij en kijkt er naar. Het is tijd om in te grijpen om sociale drama’s te voorkomen.”

maandag 11 april 2022

PVDA komt met noodplan voor betaalbare woonzorgcentra

Volgens de PVDA dreigen veel ouderen en hun families in de problemen te geraken als er niet snel ingegrepen wordt om de factuur van woonzorgcentra onder controle te houden. “Nu de factuur in verschillende woonzorgcentra met 8% stijgt is het betalen van 2.000 euro per maand eerder regel dan uitzondering”, zegt Lise Vandecasteele, Vlaams parlementslid voor de PVDA. “Als je weet dat een gemiddeld pensioen amper 1.250 euro bedraagt, dan is het duidelijk dat veel mensen dat gewoon niet kunnen betalen. Daarom stellen wij een noodplan voor.” 

Als eerste maatregel wil de PVDA de oneerlijke btw-regeling voor energie voor de bewoners van woonzorgcentra aanpakken. “De explosie van de energieprijzen ligt voor een groot stuk aan de basis van de prijsstijgingen in de woonzorgcentra”, zegt Vandecasteele. “De bewoners van ouderenzorg hebben geen recht op de btw-verlaging en de energiepremie van de federale regering. Onrechtvaardig, zegt ook de Raad Van State. Maar Vlaams CD&V-minister Beke en federaal CD&V-minister Van Peteghem wijzen naar elkaar voor een oplossing en ondertussen gaan de prijzen verder door het dak. Zij moeten nu echt voor een oplossing zorgen.

Verder vraagt de PVDA een verhoging van de Vlaamse zorgbudgetten voor ouderen. “Het zorgbudget dat alle bewoners maandelijks ontvangen is al 10 jaar niet meer geïndexeerd. En de beloofde verhoging van het andere zorgbudget, voor hulpbehoevende ouderen die financieel zwak staan, zou pas voor 2024 zijn. Wij vragen om dat naar voor te schuiven.”

De PVDA kaart ook de toegenomen commercialisering van woonzorgcentra aan. “De prijs voor een verblijf in een commercieel woonzorgcentra is 13% duurder dan gemiddeld”, stelt Vandecasteele. “Commerciële groepen zoals Orpea en Korian maken enorme winsten op de ouderenzorg. Het kan niet zijn dat zij nu ook nog eens hun prijs gaan verhogen om de winsten van hun aandeelhouders te beschermen. Wij vragen een verbod op prijsstijgingen in woonzorgcentra van winstgevende groepen.”

“Het kan niet zijn dat ouderen in een welvarend land als België zich blauw betalen om de zorg te krijgen die ze nodig hebben”, besluit Vandecasteele. “Zij hebben hun hele leven bijgedragen aan onze samenleving, maar zouden nu hun oude dag niet kunnen betalen? De enige duurzame oplossing is dan ook een maximumfactuur in de ouderenzorg. Wij stellen voor dat de prijs voor een verblijf in een woonzorgcentrum nooit hoger kan zijn dan iemands pensioen.”