“Dit zijn XXXL-belangenconflicten. Deze Commissie wordt letterlijk de Commissie van het grote geld. Zo zullen de radicale maatregelen die nodig zijn tegen de sociale en klimaatcrisis er nooit komen”, stelt het PVDA-Europarlementslid. De lijst van belangenconflicten betreft politici uit de drie grote Europese families (christendemocraten, liberalen, socialisten). Ondermeer zwaargewichten als de Franse Thierry Breton, straks bevoegd voor interne markt, en de Italiaan Paolo Gentiloni, kandidaat-commissaris voor economie, worden onder de loep genomen. Thierry Breton had tot voor kort voor 45 miljoen aandelen in informatica, defensie en beveiliging. Drie sectoren die straks, als het Europees parlement de samenstelling van de Commissie goedkeurt, onder zijn verantwoordelijkheid als commissaris vallen. De Italiaanse socialist Gentiloni moest dan weer beloven snel 300.000 euro aandelen in onder meer internetreus Amazon te verkopen. Precies dat bedrijf moet straks mogelijks ettelijke miljoenen ophoesten indien een Europese digitale taks ingevoerd wordt.
Dat sommige kandidaat-commissarissen ondertussen hun aandelen van de hand deden, lost het probleem allerminst op, vindt Botenga: “Belangenconflicten verdwijnen echt niet omdat men van de ene dag op de andere zijn aandelen verkoopt. Wie gelooft nu dat Thierry Breton die tot gisteren CEO van multinational Atos was, vandaag geen enkele band meer onderhoudt met een bedrijf waar hij jaren actief was?” Volgens de PVDA schendt de Europese Commissie haar eigen Gedragscode nog voor ze goed en wel van start gaat. Die Gedragscode vereist niet alleen dat commissarissen elk belangenconflict vermijden, ook iedere schijn ervan is uit den boze. Dat is hier duidelijk niet het geval.
Europese bronnen spreken van zware druk op Europese parlementsleden, die drie andere kandidaten huiswaarts stuurden, om de Europese Commissie toch goed te keuren ondanks evidente belangenconflicten.1 De PVDA roept daarom alle Belgische Europarlementsleden op woensdag tegen deze Commissie te stemmen. Dat met name de socialisten voor deze Commissie van het grote geld zouden stemmen, begrijpt Botenga niet: “Voor de verkiezingen spreken alle partijen over een ‘sociaal Europa’ maar straks gaan Europese multinationals gewoon rechtstreeks Europese wetten schrijven. We moeten die draaideuren tussen het grootbedrijf en Europese instellingen nu echt een halt toe roepen.”
Om een eind te maken aan die draaideuren, eist de PVDA dat iemand gedurende zeven jaar volgend op een leidinggevend mandaat bij een multinational of een bank, geen mandaat als Eurocommissaris mag opnemen. Die periode komt overeen met de looptijd van de Europese begroting (MFK). Daarenboven kan het voor de partij niet dat Europees commissarissen belangen hebben, of tot voor kort hadden, in sectoren waar hun werk als commissaris betrekking op heeft. In die zin vraagt de partij een consequente en strikte toepassing van de Gedragscode voor commissarissen.