We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

PVDA-solidariteitsteams ondersteunen links in Frankrijk

De PVDA zond afgelopen donderdag en vrijdag acht solidariteitsteams naar Frankrijk om de campagnevoerders van het Nouveau Front Populaire (de alliantie van linkse partijen) te steunen. Daar vindt deze zondag de tweede ronde van de verkiezingen plaats.

vrijdag 5 juli 2024 1 min leestijd

Des bénévoles du PTB se rendent en France pour militer pour le Nouveau Front Populaire.

Na de eerste ronde was al duidelijk dat het kamp van president Macron zwaar afgestraft is. Het Rassemblement national (extreemrechts) kwam als winnaar uit de bus en het Nouveau Front Populaire is het belangrijkste alternatief.

Zeven jaar lang heeft Emmanuel Macron met zijn liberale en autoritaire beleid de rechten van de werkende mensen aangevallen. De woede tegen zijn kamp is immens en terecht. In de kiesdistricten waar de PVDA kwam, hebben de mensen duidelijk hun afwijzing van dit beleid laten blijken, net als in een groot deel van het land waar kandidaten uit het Macron-kamp de duimen moesten leggen.

Het Rassemblement national spint garen bij de afkeer voor het beleid van Macron en de groeiende steun van een deel van het Franse establishment om vooruitgang te boeken. Hoe dichter het bij de macht komt, hoe meer het zijn sociale voorstellen laat varen, zoals het intrekken van de pensioenhervorming van Macron. Het Rassemblement national sluit zich steeds meer aan bij de economische visie van Macron, die eruit bestaat de allerrijksten en de grote bedrijven cadeautjes te geven.

Tegen deze achtergrond is het Nouveau Front Populaire erin geslaagd om zich in deze eerste ronde te profileren als het belangrijkste alternatief voor de opkomst van extreemrechts. Mobilisatie kan er nog steeds voor zorgen dat een aantal parlementsleden van het Nouveau Front Populaire wordt verkozen en dat extreemrechts in de tweede ronde geen absolute meerderheid krijgt. 

Zelfs als men het niet eens is met alle punten van het gemeenschappelijke programma, of met sommige deelnemers ervan (zoals de aanwezigheid van voormalig president François Hollande) die deze alliantie verzwakken, toch verdient dit Nouveau Front Populaire een volledige steun om een alternatief te bieden voor het liberale beleid van Macron en om te voorkomen dat extreemrechts aan de macht komt.

Op het terrein kan het linkse Nouveau front populaire nog altijd de weg naar extreemrechts blokkeren. De PVDA steekt het in de laatste rechte lijn een handje toe.

De PVDA-solidariteitsteams kwamen uit Namen, Luik, Charleroi, Doornik, Bergen en Brussel en trokken er naar Nancy, Amiens, Longwy, Villerupt en Creil. Ze bezochten steden waar het linkse NFP het opneemt tegen het extreemrechtse Rassemblement National.

Des militants de la CGT mènent campagne pour le Nouveau Front populaire.

Het linkse Nouveau Front Populaire kan extreemrechts nog steeds dwarsbomen