PVDA stapt in het bestuur in Vorst
De gemeenteraadsverkiezingen in Vorst leverden een grote overwinning op voor links. Vooral de PVDA ging sterk vooruit (+10,4%). Sinds de avond van de verkiezingen zaten PS, PVDA en Ecolo/Groen samen om een programma te schrijven dat beantwoordt aan het signaal van de kiezers.Ā
De drie partijen sloten een pact voor een progressief bestuur. Dat wil van Vorst een gemeente te maken die al haar inwoners verenigt rond een sociaal en ecologisch project dat meer welvaart brengt en de dynamiek van de gemeente versterkt.
De Vorstenaren kiezen voor een progressief bestuur
De drie linkse partijen zijn duidelijk de winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen in Vorst (waar de PS haalt 9 zetels, de PVDA 8, Ecolo 8, MR en Défi 5, en Les Engagés 2). In totaal behalen PS, PVDA en Ecolo 66,8% van de stemmen, een stijging van 6% tegenover 2018. De PVDA verdubbelt het aantal verkozenen en wordt met 21,2% de tweede partij in de gemeente. De gezamenlijke rechtse lijst van MR en Défi) verloor 1,2% tegenover 2018. De kiezer heeft duidelijk gestemd voor een progressief bestuur.
De voorbereidende gesprekken voor het nieuwe bestuur werden al op de avond van 13 oktober aangevat, met afgevaardigden van de PS (onder leiding van Charles Spapens, de nieuwe burgemeester), de PVDA (geleid door Simon de Beer) en Ecolo (geleid door Séverine de Laveleye). In die gesprekken konden we een vertrouwensrelatie opbouwen en een ernstig, realistisch en coherent project uitwerken dat de inwoners van Vorst verenigt, voor sociale en ecologische vooruitgang en meer welvaart zorgt, en de dynamiek van de gemeente versterkt.
Een programma dat luistert naar de mensen en hen beschermt
Het bestuursakkoord wil mensen samenbrengen en concrete antwoorden bieden op de noden van alle Vorstenaars.
Koopkracht We geven de gezinnen meer ademruimte door een aantal gemeentelijke belastingen te verlagen, zoals de prijs van administratieve documenten. De steun voor eigenaars-bewoners (Be Home premie) wordt behouden, en er zal proactief worden gecommuniceerd over andere belastingvoordelen die het gewicht van de onroerende voorheffing kunnen verlagen. Het is onze uitdrukkelijke bedoeling om een verhoging van de belastingen die de gezinnen treffen (zoals de onroerende voorheffing en extra inkomstenbelastingen) te vermijden.
Betaalbare woningen. Het bestuur zal het aanbod van betaalbare woningen in de gemeente vergroten, met de realisatie van 200 sociale en publieke woningen tijdens de komende legislatuur. We zullen het Sociale Verhuurkantoor (SVK) verder uitbouwen en strategisch versterken om leegstaande woningen terug op de huurmarkt te brengen. Op het voormalige gevangenisterrein willen we een volledig publiek project ontwikkelen, met een mix van publieke en sociale woningen, groene ruimte en gemeenschapsvoorzieningen.
Onderwijs. Het bestuur zal zich inzetten om het onderwijs in de gemeente gratis te maken. We zullen een proefproject 'gratis leren' ontwikkelen, met de bedoeling dit uit te rollen naar alle scholen van Vorst. Kinderopvang en speelpleinwerking worden uitgebreid en de kinderopvang voor zieke kinderen (0-6 jaar) blijft behouden.
Werkgelegenheid en economie. Het bestuur zal werken aan de dynamische economische ontwikkeling van onze gemeente, met het oog op het verhogen van de werkgelegenheidsgraad, vooral bij jongeren. We steunen de industriële omschakeling van de Audi-site door gunstige voorwaarden voor te bereiden voor een overname. Lokale bedrijven en lokale economische spelers worden in de schijnwerpers gezet.
Veiligheid en preventie. Het bestuur wil het recht op veiligheid voor iedereen garanderen. We zorgen voor een sterkere aanwezigheid van politie door het politiebureau 's nachts opnieuw te openen en wijkantennes op te zetten. De preventiedienst zal opnieuw worden ingezet om een antwoord te bieden op de uitdagingen in de wijken. Daarbij doen we beroep op het brede en diverse middenveld en richten we ons op het sociaal werk op de eerste lijn.
Verkozenen die dicht bij de mensen staan. Wij zullen aanwezig zijn op het terrein, naar de mensen luisteren en dicht bij hen staan. Overleg met de mensen en hen betrekken, wordt een prioriteit, met name op het vlak van mobiliteit. Wat publieke uitgaven betreft, zullen de leden van het college het voorbeeld geven en onnodige uitgaven vermijden. Ze zullen blijven afzien van hun eindejaarspremie. Het presentiegeld voor alle gemeenteraadsleden wordt gehandhaafd op het wettelijk minimum.
De PVDA springt op de trein
De meerderheid in Vorst bestaat uit 9 verkozenen voor de PS, 8 voor de PVDA en 8 voor Ecolo-Groen. De PVDA heeft drie schepenen, die bevoegd zijn voor wonen, gemeentelijk patrimonium, informatica, netheid, preventie, werkgelegenheid, bevolking, gezondheid en gelijke rechten.
De PVDA neemt dus als volwaardige partner deel aan dit bestuur – dat in Brussel niet eerder werd gezien – en zal zich de komende zes jaar bewijzen door een antwoord te bieden op de vele uitdagingen in de gemeente.
Vorst in een notendop
Vorst is een Brusselse gemeente met zo'n 58.000 inwoners. De gemeente staat bekend om zijn historisch erfgoed (de Abdij van Vorst en de voormalige Wielemans-brouwerijen) en zijn huidige culturele, sportieve en industriƫle patrimonium (waaronder Vorst Nationaal, de Union Saint-Gilloise, Audi en zijn toeleveranciers). Met tal van parken is Vorst een van de groenste gemeentes van Brussel. Zoals de rest van de hoofdstad is ook Vorst multicultureel en dynamisch.
Wie zijn de schepenen van de PVDA?
Wie is Simon de Beer?
Bevoegd voor wonen, gemeentelijk patrimonium, informatica, netheid.
Simon is geboren en getogen in de Sint-Antoniuswijk in Vorst. Van School 3 in de Timmermansstraat tot de atletiekclub La Forestoise, van het voetbal in Bempt tot de zomerse speelpleinwerking, Simon kent Vorst op zijn duimpje. Zijn engagement bij de PVDA begon echter in buurgemeente Sint-Gillis, waar hij zich in 2012 voor het eerst kandidaat stelde. Het jaar daarop richtte hij de PVDA-afdeling in Vorst op.
Simon is leraar Frans van opleiding en gaf verschillende jaren les, met name in de school La Providence in Anderlecht. Hij is een liefhebber van Oost-Europa en bracht tijd door in Bulgarije en Moldavië. In 2015 werd hij verantwoordelijk voor het Nationaal Secretariaat van de PVDA. Hij is een dossiervreter en gepassioneerd door het recht op huisvesting, een troef die hij voluit zal inzetten in zijn nieuwe rol als schepen voor wonen.
Als gemeenteraadslid (sinds 2018) en huidig fractievoorzitter van de PVDA zal hij zijn kennis van de gemeente en zijn gevoel voor rechtvaardigheid ten dienste stellen van dit nieuwe progressieve bestuur.
Wie is Oumnia Berrahal?
Bevoegd voor preventie, werkgelegenheid en sociale economie.
Oumnia Berrahal is al vele jaren actief bij de PVDA. Als tiener betoogde ze al tegen de oorlogen in Irak en Palestina. Tijdens haar studie sociologie begeleidde ze jongeren in huiswerkklassen in Sint-Gillis en Molenbeek en ondersteunde ze volwassenen in alfabetiseringsprogramma's. Ze is ervan overtuigd dat oplossingen moeten komen van het terrein en in overleg met de inwoners. Daarom doet ze samen met maatschappelijk werkers wetenschappelijk onderzoek, wat haar geloof versterkt in de sleutelrol van sociale preventie om het leven in de wijken te verbeteren.
Oumnia is nu 37 en moeder van twee kinderen. Ze blijft actief strijden tegen racisme en discriminatie. Al meer dan 10 jaar coördineert ze een progressief advocatenkantoor en organiseert ze evenementen voor democratische en sociale rechten, in het bijzonder ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Rechten van de Vrouw.
Wie is Jacyara Farias de Azevedo?
Bevoegd voor bevolking, gezondheid/sociale zaken en gelijke rechten.
Jacyara Farias de Azevedo wil haar ervaring en toewijding inzetten voor de mensen van Vorst.
Ze werd geboren in Brazilië, waar ze getuige was van een steeds grotere sociale ongelijkheid. Dat stimuleerde vanaf haar tienertijd haar betrokkenheid bij studenten- en sociale bewegingen. Na een carrière in de gezondheidszorg, een studie ergotherapie in Italië en praktijkervaring in Frankrijk, kwam ze in België terecht, waar ze nu 13 jaar woont. De opkomst van extreemrechts over de hele wereld heeft haar inzet voor sociale rechtvaardigheid en fundamentele rechten versterkt. Ze is al jaren actief in de internationale solidariteitsbeweging Intal en was PVDA-kandidaat voor de Europese verkiezingen van 2024.
De weg die ze aflegde krijgt een natuurlijk vervolg in haar nieuwe verantwoordelijkheden. Jacyara wil haar ervaring gebruiken om gelijkheid te bevorderen, de toegang tot gezondheidszorg te verbeteren en de sociale cohesie in Vorst te versterken. Ze houdt er absoluut aan om dicht bij de mensen te staan en zal met al haar energie werken aan een eerlijker en meer solidaire gemeente die rekening houdt met alle Vorstenaars. Voor Jacyara is haar rol als schepen de voortzetting van een jarenlang engagement.