We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

PVDA-voorstel onderzoekscommissie over graaipensioenen weggestemd

“Een onderzoekscommissie kan voor eens en voor altijd duidelijkheid scheppen over hoe het systeem tot stand is gekomen en wie er de politieke verantwoordelijkheid draagt”, zegt PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw. “Zo halen we de discussie uit de achterkamertjes van het parlement. Maar de traditionele partijen houden dat potje blijkbaar liever gedekt.”

woensdag 29 maart 2023 2 min leestijd

Vandaag werd een voorstel weggestemd van de PVDA om een parlementaire onderzoekscommissie op te richten over de pensioenprivileges en pensioenfraude bij gewezen Kamervoorzitters en hoge ambtenaren. Dat gebeurde door N-VA en de meerderheidspartijen, na een debat waarin PS, Open Vld en MR zelfs het woord niet namen.

“Sommigen menen dat het parlement zichzelf niet kan controleren”, stelt Raoul Hedebouw. “Daarmee geven parlementsleden toe dat ze zich niet onafhankelijk kunnen opstellen tegenover hun collega’s, en zich niets aantrekken van de publieke opinie.”

Ook dat er een gerechtelijke procedure loopt, is volgens de PVDA geen argument. Hedebouw: “Het is perfect mogelijk dat deze onderzoekscommissie parallel haar werk doet. Dat staat zo in het reglement van de Kamer. Er zijn dan ook voorbeelden in het verleden waarbij dit het geval was.”

Het Bureau van de Kamer besliste vandaag wel om de illegale pensioenextra’s terug te vorderen. Onder druk van de PVDA, zegt Raoul Hedebouw: “Dit vragen wij al van in het begin. Het is de enige juiste en rechtvaardige beslissing. Gewezen Kamervoorzitters leven niet boven de wet. Onder druk van de PVDA is nu eindelijk beslist om elke euro terug te halen.”