PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw lanceert “Doe de switch” 

Raoul Hedebouw, voorzitter van de PVDA, lanceert samen met een ploeg van jonge talenten “Doe de switch”. “Op het werk, aan de schoolpoort, bij de bakker, ... overal hoor je dat we van de ene in de andere crisis rollen”, getuigt Raoul Hedebouw. “Terwijl een kleine groep miljardairs zich verrijkt, zegt een generatie politici tegen de mensen: ‘Isoleer uw huis, zet uw thermostaat wat lager.’ Trek uw plan, dus. Het is tijd om die oude liberale recepten aan de kant te schuiven en de switch te doen.” Raoul Hedebouw roept daartoe op in een boek dat sinds vandaag in de boekhandels ligt, en digitaal op www.doedeswitch.be.  

vrijdag 2 december 2022

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw lanceert “Doe de switch” 

“Onze toekomstvisie gaat de crisis fundamenteel te lijf”, vertelt de voorzitter van de linkse partij. “Het is een visie die hoop biedt, die concrete oplossingen voor de energie-, koopkracht- en klimaatcrisis naar voren schuift en inzicht geeft in hoe we beter transport, betere zorg en betere digitale diensten kunnen ontwikkelen voor de mensen en voor de planeet. Dat is mogelijk met massale publieke investeringen en controle op vijf assen: de energie- en transportsector, de digitalisering, de gezondheidszorg en huisvesting.”

Raoul Hedebouw liet zich omringen door jonge talenten, die zich inspireerden op de beste vernieuwende voorbeelden uit andere landen. “De energiesector brengen we weer volledig in publieke handen. Het moet gedaan zijn dat Total en Engie alles te zeggen hebben. Kijk naar Denemarken, leider op gebied van hernieuwbare energie. Daar kunnen gezinnen dankzij collectieve verwarmingssystemen hun verbruik en facturen verlagen. We kunnen ons inspireren op de meest aangename stad om te wonen: Wenen. Daar betaal je twee keer minder voor een woning dan in Brussel. Laten we massaal investeren in het isoleren en renoveren van woningen. We kunnen van wonen in een comfortabele en betaalbare woning een recht maken, in plaats van de huidige huizenjacht op het ritme van de grote vastgoedpromotoren.” De PVDA kijkt ook naar buurland Luxemburg, voor de mobiliteitsswitch. “Stel je voor, een ambitieus plan om van het openbaar vervoer een groene en propere ruggengraat van onze mobiliteit te maken. Als het in Luxemburg kan, kan het hier toch ook?”

Raoul Hedebouw schrijft het allemaal neer in zijn gelijknamige boek. “Doe de switch is meer dan een boek. Het zijn vlogs en thema-video’s op de website www.doedeswitch.be, op YouTube, Instagram en TikTok. Je kan daar nu al kijken naar Natalie Eggermont (PVDA-energiespecialiste), die uitlegt hoe we de energieswitch kunnen maken. Ik heb bij het ineenboksen van onze toekomstvisie heel wat bijgeleerd van de ploeg. Hoe ik mijn vlog-kunsten nog kan aanscherpen bijvoorbeeld”, lacht Raoul Hedebouw. 

Ontdek alles op www.doedeswitch.be.