We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

PVDA vraagt dagelijkse cijfers over coronavirusinfecties

Sinds 21 juni publiceert Sciensano, het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid dat de coronavirus epidemie controleert, wekelijks cijfers over het aantal nieuwe Covid-19infecties. De cijfers worden niet meer dagelijks gecommuniceerd en dat verontrust Sofie Merckx, federaal parlementslid van de PVDA en huisarts: "We weten dat er elke dag zo'n 100 nieuwe gevallen zijn. Deze ontwikkeling lijkt de deskundigen zorgen te baren. Dagelijkse cijfers zijn nodig om accurate informatie te hebben en op basis daarvan de nodige actie te kunnen ondernemen. »

woensdag 15 juli 2020

PVDA vraagt dagelijkse cijfers over coronavirusinfecties

"Wekelijkse gemiddelden kunnen een plotselinge stijging of daling verbergen", vervolgt Merckx. Gezien de toename van het aantal positieve gevallen is de dagelijkse publicatie van de resultaten opnieuw noodzakelijk, naast de wekelijkse gemiddelden. We hebben deze informatie nodig om een duidelijk beeld te krijgen van de evolutie van de pandemie. Verschillende deskundigen, zoals epidemioloog Pierre Van Damme en viroloog Erika Vlieghe, hebben dit standpunt ook naar voren gebracht."

"We moeten niet alleen cijfers hebben over het aantal infecties per dag, maar ook informatie over de herkomst ervan”, aldus Merckx. “Zijn dit nieuwe gevallen? Als dat zo is, zijn ze dan geïmporteerd? Of zijn het clustergerelateerde gevallen (contacten van een besmette persoon met een naaste verwant)? Het is de enige manier om erachter te komen hoe het virus onder de bevolking woedt. Als de nieuwe gevallen verband houden met specifieke clusters, betekent dit dat we ons in een bepaalde fase bevinden die bepaalde maatregelen vereist. Maar als we overal gevallen zien, betekent dit dat we ons in een andere fase van de pandemie bevinden en dat er andere, sterkere maatregelen moeten worden genomen".

"Het toezicht op en de nauwkeurige bekendmaking van het aantal gevallen zal het mogelijk maken ad-hocmaatregelen te nemen”, besluit Merckx. “Het zal de bevolking informeren en sensibiliseren. In sommige landen zien we een tweede golf. De grenzen zijn open. Dit is niet het moment om af te zien van toezichtmaatregelen, integendeel. We moeten geen late besluitvorming organiseren."