PVDA vraagt dat CEO van Belfius tekst en uitleg komt geven in de Kamer bij zijn uitspraken over de horeca

Marc Raisière, de CEO van Belfius, deed in het tijdschrift Trends enkele aanstootgevende uitspraken over kwetsbare sectoren zoals de horeca. De PVDA eist dat hij daar zo vlug mogelijk tekst en uitleg over komt geven in de Commissie Financiën van de Kamer.

maandag 18 januari 2021

PVDA vraagt dat CEO van Belfius tekst en uitleg komt geven in de Kamer bij zijn uitspraken over de horeca

Op de vraag of hij niet bang is dat er in 2021 een golf van faillissementen zit aan te komen, antwoordde dhr. Raisière: “Natuurlijk komen er faillissementen. Maar hadden we niet te veel cafés en restaurants in België? Waren ze allemaal rendabel of overleefden ze op zwart geld? Ik besef dat dit heel cru klinkt. Maar een economie kan af en toe baat hebben bij een sanering. De zombiebedrijven zullen eruit gaan. Is dat erg? Voor de betrokkenen zeker. Maar niet voor de economie. Er zullen andere bedrijven worden gecreëerd. Nieuwe types van business zullen ontstaan."

PVDA-voorzitter Peter Mertens reageert: “In 2008 werden de banken gered, onder andere die waarvan dhr. Raisière CEO is, met publiek geld. Vandaag is de CEO van mening dat we de kleine zelfstandigen moeten laten “wegsaneren”. Is dat de visie van de economische elite? Hoe durven ze? Dit is onaanvaardbaar”.

Mertens benadrukt dat dit niet zomaar schokkende uitspraken zijn. “Ze komen van een belangrijke speler in de financiële wereld, iemand wiens functie bepalend is voor het al dan niet failliet gaan van een heleboel bedrijven.”

“Bovendien”, vervolgt Peter Mertens, “staat dhr. Raisière aan het hoofd van een bank die voor 100% staatsbezit is en die dus een belangrijke rol zou moeten spelen om zelfstandigen en kmo’s te helpen overleven. Deelt de regering die visie, dat je de pandemie kunt gebruiken om bepaalde sectoren via een golf van faillissementen te ‘saneren’?”

De Belfius CEO doet zijn uitlatingen net nu uit een rapport van de Nationale Bank blijkt dat er slechts betalingsuitstel wordt gegeven voor 4% van de kredieten voor zelfstandigen en 9% voor kleine ondernemingen. En de voorwaarden voor een betalingsuitstel worden volledig overgelaten aan de banken. Die kunnen uitstel weigeren aan bedrijven waarvan zij denken dat ze niet rendabel zijn. In het licht van de uitspraken van de CEO van Belfius zijn dat soort criteria ronduit alarmerend.

Daarom wil de PVDA dat dhr. Raisière zo vlug mogelijk voor de Commissie Financiën van de Kamer verschijnt, om zijn uitspraken toe te lichten en duidelijkheid te verschaffen over het beleid dat Belfius voert ten opzichte van de horeca en andere sectoren die het nu zo moeilijk hebben. Zondag pleitte Peter Mertens in zijn nieuwjaarsboodschap ervoor dat banken de kleine zelfstandigen opnieuw uitstel van betaling verlenen voor hun kredieten, zonder dat daar voorwaarden aan verbonden zijn.