PVDA vraagt dat Vlaamse regering na twee maanden eindelijk werk maakt van opvang en werk voor uitgebuite arbeiders van Borealis

Een hele week lang voeren 119 lassers en pijpfitters die uitgebuit werden op de Borealis-werf actie met één simpele boodschap: ‘Vergeet ons niet!’ De PVDA vraagt om hen eindelijk te geven waar ze recht op hebben als slachtoffer van mensenhandel.

vrijdag 9 september 2022

PVDA vraagt dat Vlaamse regering na twee maanden eindelijk werk maakt van opvang en werk voor uitgebuite arbeiders van Borealis

“Veel vragen deze mensen eigenlijk niet”, vertelt Jos D’Haese, PVDA-fractieleider in het Vlaams parlement. “Degelijke opvang en vooral de mogelijkheid om opnieuw aan de slag te gaan. Dat is het. Meer niet, en zelf daar slagen de regeringen in dit land niet in. Al sinds juli laten ze deze mensen in de kou staan.” 

Eind juli kwam aan het licht dat 174 arbeiders uitgebuit werden op de Borealis-werf. 119 van die 174 arbeiders hebben sinds het uitbreken van het schandaal geen inkomen. Volgens de PVDA schuiven het Antwerps stadsbestuur, de federale regering en de Vlaamse regering de hete aardappel aan elkaar door. “We spreken hier over lassers, pijpfitters, soldeerders. Over geschoolde vakmensen die al twee maanden zonder inkomen zitten. Vakmensen die onze fabrieken komen bouwen. Zij willen werken, maar mogen niet, terwijl ze daar als slachtoffers van mensenhandel recht op hebben. Dat is toch bijzonder triest?”, merkt D’Haese op. 

In augustus trok Payoke, de hulporganisatie die verantwoordelijk is voor het opvangen van slachtoffers van mensenhandel, aan de alarmbel. Ze gaven aan veel te weinig middelen te hebben om iedereen op te kunnen vangen. “En op dat moment reageert minister Crevits droogjes dat ze eigenlijk niet bevoegd is maar dat ze een voorstel zou doen begin september”, herinnert D’Haese zich. “Ondertussen is september toch al even bezig, maar blijft het uit Vlaamse hoek oorverdovend stil.”

“119 geschoolde arbeiders, slachtoffer van mensenhandel, willen niets liever dan terug beginnen werken, maar door getreuzel van onder andere de Vlaamse regering slagen ze daar niet in. Dit is een situatie met enkel verliezers”, besluit D’Haese. Daarom roept de PVDA op om te stoppen met de politieke spelletjes en alles in het werk te stellen om deze mensen te geven waar ze recht op hebben.