We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

PVDA vraagt ontslag Jan Jambon: “minister-president is gewoon niet meer te vertrouwen”

De linkse oppositiepartij PVDA vraagt het ontslag van Jan Jambon als Vlaams minister-president na de onthullingen in de zaak Chovanec. “Jambon loog over zijn betrokkenheid en verandert voortdurend zijn versie van het verhaal. De minister-president is gewoon niet meer te vertrouwen”, zegt Jos D’Haese, fractievoorzitter van de PVDA in het Vlaams parlement.

vrijdag 28 augustus 2020

PVDA vraagt ontslag Jan Jambon: “minister-president is gewoon niet meer te vertrouwen”

“Het is niet de eerste keer dat hij de waarheid verdraait om zichzelf vrij te pleiten. Zo iemand hoort geen regering te leiden.” Het gebrek aan actie na de feiten stoot de PVDA tegen de borst. “Hoe de vork ook exact in de steel zit, het is duidelijk dat Jambon als minister van binnenlandse zaken de dood van een man na een onaanvaardbare politie-interventie niet ernstig genoeg vond om persoonlijk na te gaan hoe het zo mis is kunnen lopen”, zegt Gaby Colebunders, kamerlid van de PVDA.

De beelden van de politie-interventie die vooraf ging aan de dood van Jozef Chovanec blijft de gemoederen beroeren. Jan Jambon, die op het moment van de feiten minister van binnenlandse zaken was, beweerde stellig ‘met geen enkel woord’ over de zaak gehoord te hebben. Ondertussen is duidelijk dat zijn kabinet wel degelijk op de hoogte was van het drama dat zich in de politiecel op de luchthaven van Charleroi heeft afgespeeld. Zowel de houding van Jambon na het incident als de manier waarop hij vandaag de verantwoordelijkheid van zich afschuift, is voor de PVDA de aanleiding om zijn ontslag te vragen.

Onbetrouwbaar

Jan Jambon loog volgens de PVDA over zijn betrokkenheid bij de zaak en verandert voortdurend zijn versie van de feiten. “Eerst had hij er nooit iets over gehoord, dan was hij het vergeten en nog later had hij de link niet gelegd”, stelt PVDA-fractieleider in het Vlaams parlement Jos D’Haese vast. “Opnieuw verdraait Jambon de feiten. In de nasleep van de aanslagen in Zaventem beschuldigde hij onterecht een verbindingsofficier, hij loog over zijn aanwezigheid op een toespraak van Jean-Marie Le Pen en stuurde al meermaals fake news de wereld in. Dit is de druppel. De minister-president is gewoon niet meer te vertrouwen. Zo iemand hoort geen regering te leiden. Wie zware fouten maakt en daar achteraf over liegt, hoort ontslag te nemen.”

Politieke verantwoordelijkheid niet opgenomen

“Of Jambon het zich nu kan herinneren of niet: hij heeft niets gedaan om op te helderen hoe meneer Chovanec kon sterven na een politie-interventie in een cel op de luchthaven van Charleroi”, zegt Gaby Colebunders, kamerlid van de PVDA. “Al twee jaar en half wacht de weduwe van meneer Chovanec op antwoorden, terwijl het onderzoek geen millimeter vooruit gaat. Jambon had perfect de mogelijkheid om zelf uit te zoeken hoe zijn politiediensten hadden gehandeld, maar heeft het nagelaten om dat te doen. Laat staan om actie te ondernemen om dergelijk extreem politiegeweld in de toekomst te voorkomen. Hij was politiek verantwoordelijk toen Chovanec de dood vond, maar heeft het tot op vandaag nagelaten om die verantwoordelijkheid op te nemen.”