PVDA vraagt tekst en uitleg bij riante ontslagvergoeding ex-CEO bpost

De PVDA wil dat minister Petra De Sutter (Groen) tekst en uitleg geeft bij de riante ontslagvergoeding van bpost-topman Van Avermaet. “De postbodes sleuren met zakken post, het management met zakken geld”, zegt PVDA-volksvertegenwoordigster Maria Vindevoghel.

dinsdag 6 juli 2021

PVDA vraagt tekst en uitleg bij riante ontslagvergoeding ex-CEO bpost

PVDA-Kamerlid Maria Vindevoghel verzet zich in de eerste plaats tegen de omvang van de vergoeding. “Een half miljoen euro voor een ontslagvergoeding, dat is toch buitensporig veel voor de manager van een overheidsbedrijf,” zegt ze. “De vraag is of de vergoeding besproken is met bevoegd minister Petra De Sutter of dat het management van bpost zelf besloten heeft om over te gaan tot de uitbetaling. De man heeft slechts een jaar het bedrijf geleid en werd wegens slecht leiderschap ontslagen. Het gaat bovendien om iemand die voor het gerecht moet verschijnen wegens illegale prijsafspraken en daarvoor een forse boete of zelfs een gevangenisstraf riskeert.”

“Om een jaar lang bpost slecht te leiden zou Van Avermaet nu bijna 1,2 miljoen euro uitbetaald krijgen,” vervolgt Vindevoghel. “Een jaarsalaris van 650.000 euro plus een ontslagvergoeding van 500.000 euro. Dat krijg je op de werkvloer niet uitgelegd. Wij krijgen tientallen berichten van werknemers die zich in het afgelopen jaar voor een mager loon dubbel hebben geplooid. Zij vragen al weken opslag maar krijgen te horen dat daar geen ruimte voor is. Dat de ex-CEO gaat lopen met een half miljoen zet terecht kwaad bloed.”

Afgelopen weken zijn er verschillende stakingsacties geweest bij bpost. Elke keer voerde het personeel meerdere dagen actie voor betere werkomstandigheden en extra aanwervingen. “Als je dan ziet hoe 1 topman zomaar een half miljoen euro krijgt omdat hij zijn job niet deed… Dit is een kaakslag voor de bpost-werknemers”, meent Vindevoghel.

Voor PVDA moeten minister De Sutter en interim-CEO Tirez duidelijkheid scheppen over de situatie. Zo wil Vindevoghel weten of minister De Sutter toestemming heeft gegeven voor de uitbetaling van de ontslagvergoeding en of deze nog kan worden teruggevorderd. “De minister moet er alles aan doen om deze beslissing ongedaan te maken. Wij vragen dat er snel een nieuwe CEO wordt aangeduid voor bpost, met goedkeuring van de vakbonden”, besluit Vindevoghel. “Een tweede Van Avermaet kunnen we missen als kiespijn.”