PVDA vraagt Vlaamse regering om besparingen VRT terug te draaien

“De VRT is een van de meest kwalitatieve en efficiënte openbare omroepen van Europa”, zegt Vlaams parlementslid Jos D’Haese in een reactie op de bekendmaking van de besparingsplannen bij de VRT. “Ze kost ons nog geen 2 euro per maand. Het is onaanvaardbaar dat de VRT wordt uitgekleed om de private zenders te plezieren. Zelfs ‘Thuis’ moet worden uitbesteed.”

donderdag 21 april 2022

PVDA vraagt Vlaamse regering om besparingen VRT terug te draaien

“Een sterke openbare omroep is een essentiële pijler van de democratie”, zegt D’Haese. “Maar de Vlaamse regering wil de VRT steeds meer reduceren tot een afgeslankte staatszender die naar haar pijpen danst.”

Sinds 2007 bespaart regering op de VRT, ze doet het vandaag al met 600 medewerkers minder. “De ondergrens is bereikt”, zei de vorige CEO Paul Lembrechts. “De Vlaamse regering koos ervoor om Lembrechts buiten te zetten en een nieuwe CEO aan te stellen die de besparingen wél wilde uitvoeren”, zegt D’Haese. “Vandaag zien we het resultaat daarvan: dit zullen de kijker en de luisteraar merken. En de impact voor het personeel is enorm.”

De PVDA herinnert eraan dat minister van media Benjamin Dalle en het VRT-bestuur altijd hebben volgehouden dat er geen naakte ontslagen zouden vallen bij de VRT. “Daar was geen paniek over nodig, zei de minister nog in 2019”, zegt D’Haese. “Vandaag wordt die belofte gebroken: met deze plannen zouden maar liefst 116 mensen hun job verliezen nadat ze de hele coronacrisis lang hebben doorgewerkt. Dat is onaanvaardbaar. Wij steunen dan ook de vakbonden die opkomen voor een sterke VRT en haar medewerkers die daarvoor nodig zijn.”

“De Vlaamse regering kleedt de VRT helemaal uit om de private zenders alle ruimte te geven”, zegt D’Haese. “Nochtans is onze openbare omroep niet alleen een van de sterkste, maar ook een van de goedkoopste van Europa. Maar ze krijgt van de regering steeds minder ruimte en moet altijd maar meer uitbesteden aan de privé. Zelfs het populaire programma ‘Thuis’ mag niet meer in eigen huis gemaakt worden. Wat zal het volgende zijn, de nieuwsdienst verpatsen? Deze race to the bottom moet stoppen. Wij roepen de Vlaamse regering op om de besparingen bij de VRT terug te draaien.”