PVDA wil misbruik energieleveranciers onmiddellijk aan banden leggen

De PVDA heeft de voorzitter van de Kamercommissie Energie gevraagd om de energiewaakhond CREG en minister van Energie Tinne Van der Straeten volgende week dinsdag te horen in het federaal parlement over potentiële wanpraktijken van energieleveranciers. Die rekenen de consument plots flink hogere kosten aan. De linkse partij wil daar maatregelen bespreken om eventueel misbruik zo snel mogelijk aan banden te leggen. 

dinsdag 17 januari 2023

PVDA wil misbruik energieleveranciers onmiddellijk aan banden leggen

In haar laatste maandelijks rapport1 komt de CREG tot de vaststelling dat zowat alle leveranciers stiekem de vaste kosten en marges in hun contracten hebben opgetrokken. Die kosten kunnen oplopen tot 1.700 euro per jaar. Het zou meteen een van de redenen zijn waarom consumenten de dalende prijzen op de beurs nog niet voelen in hun energiefactuur. 

De CREG vroeg de leveranciers officieel om tekst en uitleg. Zij hebben wettelijk tot 22 januari 2023 om de energieregulator van antwoord te dienen. De PVDA wil dinsdag 24 januari onmiddellijk een hoorzitting organiseren met de CREG en minister Van der Straeten.

“We hebben de minister hier vorige week al over ondervraagd”, geeft PVDA-volksvertegenwoordiger Thierry Warmoes aan. “De minister antwoordde dat ze eerst het bijkomende onderzoek van de CREG wil afwachten2 . Er is geen tijd te verliezen. Laat ons de werkwijze van de leveranciers zo snel mogelijk en in alle transparantie doorlichten in het parlement. Dan kunnen we ook onmiddellijk de nodige maatregelen treffen om eventueel misbruik aan banden te leggen.”

 

1. Evolutie van de prijzen in december 2022 van de individuele producten op de kleinhandelsmarkt ten opzichte van de groothandelsprijzen, CREG rapport (RA)3205/11, 22 december 2022.

2. Integraal verslag, Commissie voor Energie, Leefmilieu en Klimaat, 10/1/23 https://www.dekamer.be/doc/CCRI/pdf/55/ic951.pdf (p. 40 ev.)