Regering gaat in tegen sociaal overleg en socialistische familie komt haar belofte niet na

De regering-De Croo keurde in eerste lezing het Koninklijk Besluit (KB) goed dat loonstijgingen boven de 0,4% verbiedt. De PVDA roept de regering op om de raadpleging van de vakbondsbasis te respecteren en geen beslissing te nemen zolang die geen resultaat heeft opgeleverd.

woensdag 16 juni 2021

Regering gaat in tegen sociaal overleg en socialistische familie komt haar belofte niet na

De regering-De Croo heeft op voorstel van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) in eerste lezing het Koninklijk Besluit goedgekeurd dat loonstijgingen boven de 0,4% verbiedt. “Vivaldi kiest er zo voor om in te gaan tegen het sociaal overleg. Opnieuw komt de socialistische familie haar beloftes niet na”, hekelt PVDA-voorzitter Peter Mertens.

De PVDA roept de regering op om de raadpleging van de vakbondsbasis te respecteren en geen beslissing te nemen zolang die geen resultaat heeft opgeleverd.

Peter Mertens licht toe: “Onlangs nog heeft de voorzitter van de Parti Socialiste verzekerd dat een Koninklijk Besluit rond de 0,4% niet getekend zou worden zolang de syndicale organisaties geen sociaal akkoord met de werkgevers hadden getekend. De voorzitter van Vooruit, Conner Rousseau, had dan weer gedreigd om de dividenden van de grote aandeelhouders te blokkeren. Wel, dat akkoord is nog altijd niet getekend. Het ontwerp wordt door de twee grootste vakbonden van het land aan hun basis voorgelegd. Toch wacht de regering niet om over te gaan tot de blokkering van de lonen. Ze duwen die simpelweg door.”

Peter Mertens benadrukt ook: “Zowel de PS als Vooruit gooien nu hun ronkende verklaringen van 1 mei, met ideeën over het blokkeren van de dividenden via het activeren van artikel 14 van de wet van 1996, definitief in de vergeetput.”

De PVDA-voorzitter stelt zich ook de vraag: “Waarom die haast? Waarom wacht de regering niet op de resultaten van de raadpleging van de vakbondsbasis? Hebben de socialisten schrik van die basis?”