Ianthe, sinds half augustus nam jij het initiatief om met een hele groep vrijwilligers de arbeiders bij te staan die op de werf van Borealis werden uitgebuit. Hoe was hun situatie toen je hen leerde kennen?
Ianthe Ghaye. Helemaal niet goed. De geschoolde arbeiders waren afkomstig uit Bangladesh en Turkije. Ze hadden al weken geen enkele bron van inkomsten om eten te kopen en ze hadden medische zorg nodig. Ook mentaal ging het niet goed met hen. Ze hadden geen steun en geen luisterend oor.
Ze kwamen terecht in een uitzichtloze nachtmerrie. Hun leefomstandigheden waren onaanvaardbaar. Zeventien arbeiders die de overheid “vergeten” was op te vangen, verbleven in een slecht appartement dat hun uitbuiter, de multinational Irem, huurde. Ze leefden opeengepakt in een gebouw dat niet brandveilig was. Onmenselijk.
Wat zijn de belangrijkste zaken die jullie de voorbije drie maanden hebben gedaan met de SolidariTeams?
Ianthe Ghaye. We zijn meteen in actie geschoten. Met een netwerk van vrijwilligers maakten we voedselpakketten. Daarin staken we verse groenten en fruit, graanproducten, vlees en vis. Ook geneesmiddelen, poetsmateriaal en wc-papier bezorgden we hen.