We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

TikTok-verbod: PVDA hekelt regeringsmaatregelen met twee maten, twee gewichten

De PVDA reageert op de aankondiging van de federale regering om de TikTok-app te verbieden op telefoons en computers van federale ambtenaren. "Twee maten en twee gewichten", aldus federaal PVDA-volksvertegenwoordiger Nabil Boukili, die zich bezighoudt met gegevensbescherming.

maandag 20 maart 2023 2 min leestijd

"De Verenigde Staten en hun multinationals zijn kampioen in privacyschending en digitale spionage. Ook nu nog hebben de inlichtingendiensten van de VS vrije toegang tot onze gegevens, bijvoorbeeld via sociale media. De overheid kiest ervoor om TikTok aan te pakken terwijl er, in de woorden van Vincent Van Quickenborne zelf, geen enkel misbruik is aangetoond. Waarom die twee maten, twee gewichten? Is spionage wel acceptabel als het door de Verenigde Staten wordt gedaan?", vraagt het PVDA-parlementslid.

Een concreet voorbeeld: in 2018 vormde het Britse bedrijf Cambridge Analytica de spil van een wereldwijd schandaal. Het bedrijf had de gegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers "opgezogen" om pro-Brexit en pro-Donald Trump berichten te kunnen targeten. Een directe aanval op de democratie, die in de politiek tot geen enkele concrete maatregel heeft geleid.

"We moeten op alle platforms onze privacy beschermen. Niet alleen op TikTok, maar ook op Facebook, Twitter, Instagram ... We weten dat het verdienmodel van deze bedrijven gebaseerd is op het misbruik van onze gegevens. Een verbod zal de situatie niet verbeteren. In plaats daarvan moeten we krachtige instrumenten inzetten: een echt onafhankelijke gegevensbeschermingsautoriteit om te controleren wat er gebeurt met onze gegevens, reclame op basis van algoritmes of de toepassing van open source", besluit Nabil Boukili.

De PVDA stelt ook voor om duidelijke regels voor platformen op te stellen om onze gegevens en privacy te beschermen. Een beleid dat alleen op Europese schaal kan worden uitgevoerd, zegt de linkse volksvertegenwoordiger.