We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Toploon voor CEO, maar... jaarloon bpost-werknemers daalde met 10.000 euro

De regering ze het licht op groen voor een flinke loonsverhoging voor de nieuwe CEO van bpost. Het loon van de werknemers ging er daarentegen de voorbije tien jaar fors op achteruit. 

vrijdag 15 september 2023

De voorbije tien jaar is het gemiddelde loon van de werknemers van bpost met bijna 10.000 euro gedaald. De reden is vooral te zoeken in het feit dat het postbedrijf steeds meer met contractuele werknemers werkt, en steeds minder mensen vastbenoemd zijn, zegt onze volksvertegenwoordigster Maria Vindevoghel. 

“En dat voelen de werknemers. Veel postbodes hebben nu een tweede job nodig om rond te komen”, zegt Maria. “Om het loon van de nieuwe CEO Chris Peeters te verhogen wordt alles in het werk gesteld, zogezegd omdat zijn salarispakket marktconform moet zijn. Maar in het loon van de werknemers wordt al jarenlang gesneden.”

Wij willen dat bpost opnieuw investeert in het operationeel personeel. Zij creëren de meerwaarde voor het postbedrijf en de maatschappij. Bpost zal trouwens de lonen van het personeel moeten verhogen, wil het zijn meer dan 500 openstaande vacatures ingevuld krijgen...

De regering doet er alles aan om het loon van de nieuwe CEO Chris Peeters te verhogen, maar in het loon van de werknemers wordt al jarenlang gesneden.

Maria Vindevoghel

PVDA-volksvertegenwoordigster in de Kamer

Nu ook Vooruit-fractievoorzitster Melissa Depraetere een oproep deed om de lonen van de postmensen te verhogen, vraagt Maria haar om daad bij woord te voegen. 

“Vooruit steunt de loonblokkering die de regering invoerde. Misschien moet Melissa Depraetere ons voorstel steunen om de loonblokkeringswet aan te passen. Dan kunnen de vakbonden eindelijk deftig onderhandelen over opslag.”

Maria roept de bevoegde minister Petra De Sutter op om het salarispakket van Chris Peeters niet goed te keuren op de aandeelhoudersvergadering. Ze neemt geen genoegen met de uitleg dat Peeters ‘de juiste man op de juiste plaats’ zou zijn.

We willen minister De Sutter confronteren met de reacties vanop de werkvloer. Die zijn niet mals, het ongeloof is groot.

Maria Vindevoghel

PVDA-volksvertegenwoordigster in de Kamer

“Onder druk van de PVDA blokkeerde De Sutter in mei nog de bonussen voor bpost-topmanagers. Die managers wilden zichzelf toen belonen met bonussen tot 10% van hun jaarloon. Nu slaat bpost hun spaarvarken wel kapot om hun nieuwe CEO te betalen. Wat is er veranderd?”

Wij eisen opnieuw dat de Kamercommissie Overheidsbedrijven samenkomt, momenteel is er nog geen gepland. 

“We willen minister De Sutter confronteren met de reacties vanop de werkvloer. Die zijn niet mals, het ongeloof is groot”, stelt Maria.