Total schuldig verklaard aan de dood van twee arbeiders: familie slachtoffers krijgt gerechtigheid

Het is inmiddels negen jaar geleden dat German en William, twee jonge arbeiders, omkwamen bij een ontploffing op de site van Total raffinaderij in de Antwerpse haven. Nu wordt het bedrijf, samen met Team Industrial Services eindelijk schuldig verklaard voor hun arbeidsongeval. Peter Mertens, algemeen secretaris van de PVDA, heeft veel respect voor de families van German en William: "Zij hebben het proces gewonnen tegen Total. David tegen Goliath."

vrijdag 18 november 2022

Total schuldig verklaard aan de dood van twee arbeiders: familie slachtoffers krijgt gerechtigheid

Op 19 november 2013 gingen German (30) en William (29) een lekkende klep herstellen. Maar van herstellen kwam het niet: een dodelijke ontploffing ontnam hen beiden van het leven. "Jaren zag het er naar uit dat het nooit tot een proces zou komen", herinnert Peter Mertens zich. "De betrokken multinationals probeerden de zaak te laten seponeren. Dat was gerekend buiten de familie, en vader Guido Dirix, die tegen die machtige spelers bleef ingaan. Met zijn syndicale ervaring als vakbondsafgevaardigde bij Interparking hield hij vol. Hij haalde er zelf experten bij en gaf niet op."

De volharding van Guido heeft gebaat. Op het proces werd uitgezocht hoe het tot zo'n zware ontploffing kon komen. Conclusie? Het kwam door een gebrek aan een afdoend veiligheidsbeleid van de bedrijven. Total en Team Industrial Services zijn schuldig en moeten boetes betalen en schadevergoedingen aan de families van de slachtoffers.

"German en William komen hierdoor niet terug", weet Peter Mertens ook. "Maar het vonnis toont dat strijd loont. En dat we kunnen winnen tegen bedrijven die denken dat ze onaantastbaar zijn. Deze strafrechterlijke veroordeling zet druk op alle bedrijven om te zorgen voor veiligere arbeidsomstandigheden voor alle werkende mensen. Want dit mag nooit opnieuw gebeuren. Niemand zou het risico mogen lopen om zijn leven te laten tijdens zijn werk."