Verlaag de energiefactuur: PVDA lanceert online calculator

De PVDA lanceert een online energiecalculator - www.verlaagdefactuur.be - waarmee gezinnen kunnen berekenen hoeveel hun stroomfactuur zou zakken dankzij het voorstel van de partij om de btw en een aantal andere energieheffingen te verlagen. Een gemiddeld gezin zou jaarlijks 454 euro besparen.

woensdag 17 november 2021

Verlaag de energiefactuur: PVDA lanceert online calculator

“Dat is een pak meer dan de 80 euro korting die de federale en Vlaamse regering voor volgend jaar beloven. Ons plan is perfect betaalbaar als we durven raken aan de woekerwinsten van Electrabel en zonnepaneelkoningen als Fernand Huts”, stelt PVDA-voorzitter Peter Mertens.

Lees hier ons dossier

Met haar energiecalculator zet de linkse partij haar eis voor een verlaging van de stroomfactuur extra kracht bij. “We blijven druk zetten totdat de regering in actie schiet. Dat is dringend nodig, want de huidige energieprijzen duwen mensen in armoede. Gezinnen zien hun maandelijkse voorschotten verdubbeld of verdrievoudigd. Zij hebben het steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Met onze energiecalculator zetten we druk en bieden we een perspectief op reële prijsverlagingen. Mensen hebben nood aan zuurstof aan het einde van de maand”, aldus Peter Mertens.

De PVDA verzamelde al 270.000 handtekeningen met haar petitie om de btw op energie naar 6% te verlagen. Naast dit populaire speerpunt wil de linkse partij ook een deel van de regionale heffingen voor de groenestroomcertificaten uit de elektriciteitsfactuur van de gezinnen halen en naar de algemene begroting verschuiven. “Het is niet langer vol te houden dat lage inkomens, alleenstaanden en gezinnen zich blauw betalen om de woekersubsidies aan Fernand Huts en co te dekken. Dit is een eerste reeks maatregelen om de energiefactuur onmiddellijk te verlagen”, aldus Peter Mertens. 

De PVDA financiert haar plan door de woekerwinsten van Electrabel en grote commerciële zonneparken aan te pakken. “De stijgende energieprijzen doen de kassa van energiemultinational Engie-Electrabel rinkelen. Zij verkopen hun goedkope elektriciteit uit de afgeschreven kerncentrales aan de hoogste marktprijs en boeken elke maand overwinsten van minstens 120 miljoen euro”, zegt Peter Mertens. “We vragen ook een grondige audit van de oversubsidiëring van de grote commerciële zonneparken. We moeten het teveel aan subsidies afromen en inzetten om de energiefactuur van de gezinnen te kraken”. De linkse partij wil tenslotte ook een deel van de toenemende ETS-inkomsten inzetten.

De PVDA roept de regering op dringend actie te ondernemen. “Wij betalen fors meer voor elektriciteit en gas in vergelijking met onze buurlanden. Voor elektriciteit zijn we het duurste land, voor gas het op één na duurste. Waar wacht de regering op om eindelijk in actie te schieten? Terwijl steeds meer landen rondom ons forse maatregelen nemen, moeten wij het hier stellen met een povere korting van amper 80 euro, waarvan we bovendien pas volgend jaar het licht zien”, besluit Peter Mertens.

Doe de berekening