We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Verslag bewijst: in 2013 beslisten alle partijen in de Kamer bewust om het pensioenplafond te overschrijden

Dat zegt PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw op basis van een verslag van de algemene vergadering van de vzw Pensioenen van Volksvertegenwoordigers.

vrijdag 21 april 2023

Raoul Hedebouw in het parlement

Uit het verslag blijkt dat de regeling, geagendeerd als ‘afstemming van de berekening van de cumul’, unaniem werd goedgekeurd. “De consensus was zo groot dat de conclusies bijna op een bierkaartje werden geschreven. En dat terwijl diezelfde politici doodleuk aan de bevolking vragen om met kleine pensioentjes te leven” De PVDA vraagt dat het beheer van de pensioenen van de parlementsleden wordt overgedragen naar de Federale Pensioendienst net zoals voor alle werknemers.

“Er is nu eindelijk zekerheid over wie aanwezig was bij de beraadslaging. En dat zijn niet de minste,” meent Raoul Hedebouw. Zo lijken Siegfried Bracke (N-VA), Bruno Valkeniers (Vlaams Belang), Herman De Croo en Patrick Dewael (Open VLD) allemaal aanwezig te zijn geweest. Ook Sarah Smeyers (N-VA), Colette Burgeon (PS), Jacqueline Galant (MR) en Gerald Kindermans (CD&V) waren als quaestor aanwezig. “Het verslag toont ook dat er doelbewust gezocht werd naar het meest voordelige systeem,” vervolgt Hedebouw. Na een wet in 2004 konden parlementen namelijk kiezen voor een oud systeem, of het nieuwe waarbij ze 20 procent boven het maximumplafond konden cumuleren.

Het verslag uit 2013 is neergeschreven op een kladpapier en werd nooit uitgetypt (zie hieronder). Mede daardoor duurde het lang om het terug te vinden. Volgens PVDA toont ook dat aan hoe slecht de vzw Pensioenen functioneert. Eerder deze week bleek al dat minstens 49 parlementsleden zelfs pensioenen cumuleerden tot boven de onderling afgesproken limiet van 120 procent van het maximumpensioen. PVDA wil nu dat het beheer van de parlementaire pensioenen overgaat naar de Federale Pensioendienst, zoals voor andere burgers. “Zij hebben het beste overzicht en de nodige ervaring,” aldus Hedebouw.

Aanwezigheidslijst: 

  • N-VA: Siegfried Bracke 
  • Vlaams Belang: Bruno Valkeniers (als vervanger voor Barbara Pas) 
  • Open VLD: Herman De Croo en Patrick Dewael 
  • CD&V: Raf Terwingen
  • Vooruit (toen sp.a): Karin Temmerman 
  • Ecolo/Groen: Georges Gilkinet en Muriel Gerkens 
  • PS: Yvan Mayeur en André Flahaut 
  • MR: Daniel Bacquelaine