We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

VS willen clustermunitie leveren aan Oekraïne: “Doodvonnis voor burgers“

Enkele dagen voor de start van de NAVO-top in Vilnius, heeft de Amerikaanse regering verklaard dat ze bereid is om clusterbommen te leveren aan Oekraïne.

dinsdag 11 juli 2023

De Amerikaanse president Joe Biden besliste dat de VS clusterbommen willen leveren aan Oekraïne

Clustermunitie leveren aan Oekraïne? De Verenigde Staten hebben zopas beslist om dat te doen.

Als clusterbommen gedropt worden, verspreiden ze op hun beurt een massa kleine bommetjes - over een gebied ter grootte van enkele voetbalvelden - waarvan er vele niet onmiddellijk ontploffen. Het worden dan als het ware antipersoonsmijnen die jaren later nog slachtoffers kunnen eisen.

“Dit is een doodvonnis voor burgers op lange termijn. Sommige slachtoffers van die bommen zijn nu nog niet eens geboren

Handicap International

Burgers – en vaak kinderen – zijn veruit de belangrijkste slachtoffers van deze monsterlijke wapens: 97% van de gewonden en doden zijn burgers.

“Dit is een doodvonnis voor burgers op lange termijn. Sommige slachtoffers van die bommen zijn nu nog niet eens geboren”, legt de ngo Handicap International uit.

Vijftig jaar na het einde van de oorlog in Vietnam bijvoorbeeld, richten deze explosieven vandaag nog steeds verwoestingen aan.

Sinds 2010 is er een internationaal verdrag van kracht dat door 123 landen (waaronder België, Frankrijk, Duitsland, Canada, enz.) is ondertekend en dat deze wapens verbiedt. Maar de Verenigde Staten, Rusland en Oekraïne weigeren het verdrag te ondertekenen.

Clusterbommen moeten verboden worden, of ze nu uit Rusland, Oekraïne of een ander land komen. Dat is trouwens ook wat tal van ngo’s uit de VS, Europa en elders vragen.

In plaats van olie op het vuur te gooien, is het tijd om te onderhandelen.