We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Waarom opkomen tegen het wetsontwerp “verbod op betogen”?

De regering wil mensen verbieden om te betogen. Dat laten wij niet passeren. 

vrijdag 22 september 2023 2 min leestijd

Wie heeft nog nooit willen protesteren tegen onrechtvaardigheid? Miljoenen mensen hebben al betoogd voor betere lonen, geprotesteerd voor het klimaat of gestaakt om de werknemersrechten te verdedigen. Bijvoorbeeld de strijd van de Delhaiziens die al maanden actie voeren voor hun job. 

Het mag niet verbazen dat de regering protesten in de kiem wil smoren. Het zijn de beslissingen van die regering waartegen de bevolking betoogt: loonblokkering, belastingverhoging, vervuilende energie … Het komt niet zo goed uit voor de machthebbende politiekers dat burgers hun ontevredenheid uitdrukken of het systeem zelfs in vraag stellen. 

Daarom komen ze met dit wetsontwerp. Dat zou hen toestaan mensen te veroordelen die aan bepaalde soorten acties meedoen, en hen een protestverbod op te leggen voor meerdere jaren. We hadden geen glazen bol nodig om te voorspellen dat rechts zo’n wet wel zou steunen. Dat ook zogezegde linkse partijen zoals Vooruit, Groen, PS of Ecolo achter de wet staan, is op z’n minst verbazingwekkend. Dit wetsontwerp is een gevaar voor de democratische vrijheden van iedereen. 

We laten ons niet doen. Op 5 oktober stappen wij mee in de grote betoging, georganiseerd door de vakbonden en verschillende organisaties. Laten we daar massaal aanwezig zijn om ons recht op protest te verdedigen en om onze sociale verworvenheden te beschermen. 

Affiche van de betoging op 5 oktober in Brussel

Verzet is geen misdaad

Afspraak op 5 oktober om 10u voor het kabinet-Van Quickenborne, Kruidtuinlaan 50 in Brussel.

De vier arbeiders-volksvertegenwoordigers van de PVDA – samen goed voor meer dan 100 jaar vakbondswerk en sociaal verzet – laten van zich horen.