We hebben vrede nodig, geen verdere escalatie

De Verenigde Staten gaan nog eens 45 miljard dollar, vooral wapens, aan Oekraïne leveren. Rusland wil dan weer zijn leger uitbreiden van 1 miljoen naar 1,5 miljoen soldaten. Een militaire overwinning van een van beide kanten is echter onwaarschijnlijk, dat zegt ook Mark Milley, de stafchef van het Amerikaanse leger. Daarom is een diplomatieke oplossing nu zo dringend.

dinsdag 27 december 2022

We hebben vrede nodig, geen verdere escalatie

In plaats van het gerol met de spierballen aan beide kanten moeten er echte diplomatieke initiatieven komen om een oplossing te vinden en een einde te maken aan deze oorlog. Zo'n oplossing zal sowieso lijken op het voorstel dat begin april voorlag. Toen lag er een principeovereenkomst tussen Zelensky en Rusland op tafel: Rusland zou zijn troepen uit Oekraïne terugtrekken en het Westen zou garanties geven voor de veiligheid van Rusland. Boris Johnson, op dat moment de Britse premier, ging toen persoonlijk naar Kiev om dat compromis te kelderen. Vandaag zijn we meer dan 200 dagen en naar schatting 200.000 slachtoffers verder...

Deze oorlog moet stoppen, want de slachtoffers en de profiteurs van deze oorlog zijn dezelfde als in elke oorlog.

De slachtoffers, dat zijn in de eerste plaats natuurlijk de soldaten en de bevolking van Oekraïne. Maar ook de mensen hier betalen een prijs voor de oorlog: waanzinnige energieprijzen, toenemende armoede, jobverlies in kleine bedrijven en in de industrie, én nog eens 5 miljard euro extra aan militaire uitgaven.

De winnaars, dat zijn de grote energiemultinationals, de wapenfabrikanten, de banken die de oorlog financieren, de producenten van schaliegas in de VS en de Amerikaanse industrie die de Europese industrie in een recessie duwt door de hoge gasprijzen.

Neen, we hebben geen verdere escalatie nodig met veel geschreeuw om “wapens” en om een “militaire overwinning”. We hebben vrede nodig.