Woekerwinstmachine Engie-Electrabel draait overuren: 9 miljard euro overwinst, nauwelijks 17 procent wordt afgeroomd

“Verbijsterend zie ik twee dingen gebeuren”, zegt PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens. Ten eerste: terwijl gezinnen en zelfstandigen kreunen onder de energiecrisis, zal Engie fluitend 9 miljard euro overwinsten boeken. Ten tweede: Vivaldi heeft aan Engie beloofd om niét aan die extra overwinsten te raken, buiten de schamele nucleaire taks. Engie mag dus 7,5 miljard extra cashen op de crisis. Dat is revolterend.”

zaterdag 3 september 2022

Woekerwinstmachine Engie-Electrabel draait overuren: 9 miljard euro overwinst, nauwelijks 17 procent wordt afgeroomd

De exploderende energieprijzen leveren Engie-Electrabel een jackpot op van 9 miljard euro. Zoveel overwinsten zal de energiemultinational boeken in de periode 2021-2024. De bestaande nucleaire taks roomt hier nauwelijks 17 procent van af. Aan het einde van de rit steken de aandeelhouders van Engie-Electrabel 7,5 miljard op zak. Dat blijkt uit berekeningen van de PVDA.

Lees hier ons dossier

Met deze cijfers zet PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens de federale regering onder druk om bijkomende maatregelen te nemen om de waanzinnige woekerwinsten te belasten. De opbrengst wil hij aanwenden om de energieprijzen op korte termijn te blokkeren en zo de energiefacturen van gezinnen, zelfstandigen en kleine bedrijven flink te verlichten. 

“Belangrijkste wapenfeit op de persconferentie na het Overlegcomité ‘energie’, was de aankondiging van premier De Croo dat de woekerwinsten van Engie-Electrabel buiten schot blijven. De federale regering is deze zomer bij het afsluiten van de Engie-deal plat op de buik gegaan voor de energiemultinational. De Croo en minister Van der Straeten hebben toen de belofte gedaan daar geen cent te gaan halen. Uit de cijfers die wij vandaag naar buiten brengen, wordt duidelijk hoe waanzinnig groot het cadeau is dat de regering hiermee uitdeelt. Onverantwoord, in het oog van de energiestorm die honderdduizenden gezinnen in de armoede aan het duwen is”, reageert Peter Mertens. 

De PVDA berekende op basis van de financiële rapporten van Engie-Electrabel dat de energiemultinational de afgelopen twaalf maanden al 1,81 miljard euro extra winst kon opstrijken. Voor de komende periode kan daar nog eens 7,18 miljard euro bijkomen. Dat brengt het totaal op 9 miljard euro. 

“Regeringspartijen proberen vandaag mist te spuien door te stellen dat deze overwinsten in ons land al flink belast worden. Ook die praatjes doorprikken wij vandaag. De bestaande nucleaire taksen romen immers amper 17 procent of 1,5 miljard van de overwinsten af. Belachelijk weinig. Aan het einde van de rit steekt Engie-Electrabel zo maar even 7,5 miljard euro op zak”, aldus Mertens. 

De PVDA zette haar eis om de woekerwinsten te belasten exact een jaar geleden op de politieke agenda. “Onder heel veel druk is de regering ons daar althans in woorden uiteindelijk in gevolgd. Nu is het tijd dat de regering eindelijk een minimum aan politieke daadkracht voor de dag legt en actie onderneemt. Ze kunnen in de Wetstraat toch niet blijven toezien hoe aan de ene kant gezinnen, zelfstandigen en kleine bedrijven kopje onder gaan, terwijl energiereuzen aan de andere kant waanzinnige winsten binnenhalen?”, stelt Mertens.

Dat Engie-Electrabel vandaag gouden tijden beleeft, heeft de multinational te danken aan de liberalisering van de energiemarkt. Sindsdien zijn de elektriciteitsprijzen gekoppeld aan die van gas. Peter Mertens licht toe: “De crisis op de gasbeurzen vertaalt zich voor Engie-Electrabel in pure winst. Hoge gasprijzen betekenen immers dat elektriciteitsproducenten ook hun stroom aan recordprijzen kunnen verkopen. De winsten vallen bij wijze van spreken als manna uit de hemel, want het kost Engie vandaag geen cent meer om zijn stroom te produceren.”