Woonzorgcentrum 600 euro per maand duurder op 12 jaar tijd

De gemiddelde prijs voor een plaats in een woonzorgcentrum steeg van 1250 euro per maand in 2009 tot 1850 euro vorig jaar. Op twaalf jaar tijd kwam er dus maar liefst 600 euro bij. Dat blijkt uit onderzoek van de PVDA.

dinsdag 19 april 2022

Woonzorgcentrum 600 euro per maand duurder op 12 jaar tijd

Dit jaar kan de prijs stijgen tot ongeveer 2000 euro per maand. “Wie kan dat nog betalen?”, vraagt Vlaams parlementslid Lise Vandecasteele zich af. “Mensen die hun hele leven gewerkt en bijgedragen hebben worden zo verplicht om aan te kloppen bij hun kinderen of het OCMW.” De PVDA pleit voor een noodplan voor de betaalbaarheid van de ouderenzorg en start een petitie voor een maximumfactuur voor woonzorgcentra.

Veel bewoners van woonzorgcentra schrokken deze maand bij de mededeling van een plotse prijsverhoging. Veel voorzieningen trekken de prijs fors op, soms tot 8 procent, als gevolg van de stijgende inflatie. Uit onderzoek van de PVDA blijkt dat ook de afgelopen jaren de prijzen in woonzorgcentra fors gestegen zijn. In 2009 betaalde je nog gemiddeld 1250 euro per maand voor een plaats in een woonzorgcentra, supplementen niet meegerekend. Vorig jaar was dat al gestegen tot 1850 euro: 600 euro duurder, een stijging met 48 procent. Als meer voorzieningen de prijs gaan indexeren, ziet het er naar uit dat de gemiddelde kostprijs zonder supplementen in 2022 zal toenemen tot zo’n 2000 euro, elke maand.

Die stijging ligt fors hoger dan de inflatie, die 32 procent bedroeg tussen 2009 en 2021. Een belangrijke oorzaak daarvoor ligt volgens Vlaams parlementslid Lise Vandecasteele bij de toenemende commercialisering van de ouderenzorg. “We zien dat er de laatste jaren steeds meer commerciële woonzorgcentra bijkomen en dat de prijs daar gemiddeld ook heel wat hoger ligt”, zegt Vandecasteele. “In 2009 was de commerciële sector nog goed voor 11 procent van de plaatsen in woonzorgcentra, in 2021 was dat al 28 procent. Dat gaat vooral ten koste van openbare voorzieningen die verminderen in aantal.”

“En als je weet dat je in een openbaar woonzorgcentrum vorig jaar gemiddeld 1.756 euro per maand betaalde en in een commercieel maar liefst 2.019 euro, dan is de rekening snel gemaakt”, vervolgt Vandecasteele. “En ook nu geeft de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) aan dat de prijzen vandaag vooral fors worden opgeslagen in commerciële woonzorgcentra.”

De PVDA vraagt de Vlaamse regering om een noodplan voor de betaalbaarheid van de ouderenzorg. “De prijzen gaan door het dak, maar de regering, die staat er bij en kijkt er naar. Het is tijd om in te grijpen om sociale drama’s te voorkomen”, zegt Vandecasteele. “Door de BTW-verlaging voor energie ook door te voeren voor ouderen in woonzorgcentra, de zorgbudgetten voor ouderen te verhogen en winstgevende zorggroepen te verbieden hun prijzen op te slaan kan er heel snel een verschil gemaakt worden. Wij lanceren vandaag een petitie voor een maximumfactuur voor woonzorgecentra, waarbij de prijs voor een verblijf in een woonzorgcentrum nooit hoger kan zijn dan iemands pensioen.”

Teken de petitie