“In Zelzate en Borgerhout tonen we dat een ander beleid mogelijk is” – Raoul Hedebouw (PVDA)

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw dient in zijn nieuwjaarstoespraak Bart De Wever van antwoord. Die laatste riep op om de bestuurscoalities met de PVDA in Zelzate en Borgerhout te verbreken.

zondag 15 januari 2023

“In Zelzate en Borgerhout tonen we dat een ander beleid mogelijk is” – Raoul Hedebouw (PVDA)

“Het model-De Wever òf het progressieve model van Zelzate en Borgerhout, dat zal in grote mate de inzet worden van de lokale en bovenlokale verkiezingen van 2024. Waar De Wever bang voor is, is dat wij in die gemeenten tonen dat het mogelijk is om andere keuzes te maken. We zorgen voor investeringen in publieke diensten in plaats van besparingen en privatiseringen. In Zelzate voeren we een eerlijke fiscaliteit in, waarbij de multinationals meer bijdragen en er minder taksen zijn voor de bevolking. We geven de burger inspraak en steunen de cultuur. Bart De Wever vreest dat het model van Zelzate en Borgerhout een warm exportproduct wordt voor het hele land”, zegt Raoul Hedebouw.

“In die zin vind ik het soms moeilijk te begrijpen waarom zogezegd progressieve partijen als Vooruit er alles aan doen om hun caravan aan te haken aan de auto van Bart De Wever. Zo spelen ze zijn spel mee”, gaat de PVDA-voorzitter verder. “Als je links wilt afslaan, kijk je toch eerst naar links? En bij Groen is het de voorbije weken hetzelfde liedje. Iedereen wil blijkbaar mee in het koude bad van de N-VA. Waarom toch? Waarom zou er in 2024 niet meer Zelzate en Borgerhout kunnen komen in het land? Het is toch tijd om te durven breken met dat neoliberale model waar alle traditionele partijen de laatste 30 jaar zo mee gezwaaid hebben.”

Voor Raoul Hedebouw is het duidelijk dat de PVDA vandaag steeds meer weegt op het politieke schaakbord. “We zijn de voorbije jaren gegroeid van 8.500 naar meer 24.000 leden. We hebben grote overwinningen behaald. Denk maar aan de afschaffing van de Turteltaks, de invoering van het minimumpensioen van 1.500 euro, de oprichting van het zorgfonds, of de verlaging van de btw op energie naar 6%. In samenwerking met de sociale beweging, met het middenveld, met de vakbonden en met het volk. Welke oppositiepartij kan zeggen dat ze zoveel heeft binnengehaald? Elke dag moeten de Vivaldi-ministers reageren op de voorstellen van de PVDA en moeten ze met ons rekening houden. En we gaan niet stoppen”, verwittigt hij.

De linkse partij wil de komende maanden op nog meer dossiers wegen. Op de eerste plaats op het vlak van energie. “Hoe valt het uit te leggen dat een bedrijf als Engie in België elektriciteit produceert tegen een kostprijs van 35 euro per megawattuur, maar die aan ons verkoopt voor 200 euro per megawattuur”, vraagt Hedebouw zich af.

De PVDA wijst op de verantwoordelijkheid van de regering en eist dat er een echte prijsblokkering wordt doorgevoerd aan de bron. De linkse partij heeft daarvoor een helder voorstel om de prijzen te blokkeren in functie van de productiekost en startte een petitie die al bijna 50.000 mensen ondertekenden. “We blijven gaan om er tegen juni 100.000 te hebben. Wij reiken alle politieke en sociale krachten de hand om deze strijd te winnen. We wonnen de afschaffing van de Turteltaks, we legden de btw vast op 6% en we zullen nu ook de blokkering van de energieprijzen winnen”, stelt de partijvoorzitter.

“Maar daarvoor moeten de regeringspartijen tegen de eisen van Engie-Electrabel in durven gaan”, zegt Raoul Hedebouw. “En dat lijkt met de Engiedeal niet het geval. Het is altijd hetzelfde liedje. Als je gewone mensen wilt doen betalen, geldt het principe dat de vervuiler betaalt. Maar als het om Engie gaat, dan is het niet langer ‘de vervuiler betaalt’ maar ‘de vervuiler betaalt niet’. Engie en de regering willen de rekening doorschuiven naar ons. Dat zullen we niet laten gebeuren.”

De voorzitter van de PVDA sloot zijn toespraak af met een oproep aan de jeugd, een oproep tot hoop. “De jeugd ziet vandaag af van de gevolgen van de crisis. De jongeren hebben gelijk om de maatschappij zoals ze vandaag is niet te aanvaarden. We willen dan ook resoluut de jeugd haar plaats geven in onze partij, om samen te strijden voor vrede, voor de planeet en voor een andere samenleving.”

Lees de nieuwjaarstoespraak van PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw.