.

Morgen, donderdag 13 januari, legt de PVDA haar voorstel voor een btw-verlaging op gas en elektriciteit van 21 naar 6% ter stemming voor in het federaal parlement.

"Met een btw-verlaging kan de regering gezinnen onmiddellijk de nodige financiële ademruimte geven", aldus PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens. "Dat is dringend nodig. De energiefacturen blijven fors stijgen, er lijkt gewoon geen houden aan. De regering kan niet langer passief blijven toekijken hoe honderdduizenden gezinnen het steeds moeilijker hebben om het hoofd boven water te houden."

De Kamer stemt morgen in plenaire zitting over een wetsontwerp ‘diverse fiscale bepalingen’ van minister van Financiën Vincent Van Peteghem. De PVDA dient daarop een amendement in om de btw op energie naar 6% te verlagen. "We hopen dat dit voorstel morgen een meerderheid vindt. De urgentie was nooit zo groot, het is hoog tijd actie te ondernemen om gezinnen een beetje perspectief te bieden", stelt Peter Mertens. 

Wie vandaag een nieuw energiecontract afsluit, betaalt gemiddeld 36 procent meer dan vorige maand. Een gemiddeld Vlaams gezin betaalt nu het duizelingwekkend hoog bedrag van 5.400 euro per jaar voor gas en stroom. "Gisteren kreeg ik letterlijk honderden berichtjes binnen van mensen die zich bijzonder veel zorgen maken", gaat Peter Mertens verder. "Een gezin dat van de ene op de andere dag hun maandelijks voorschot verhoogd ziet van 160 euro naar 420 euro. Een alleenstaande mama die nu elke maand 578 euro moet zien neer te tellen, in plaats van 131 euro. Wie kan dat nog betalen?"

De druk op de regering om maatregelen te treffen, neemt sterk toe. "De oorverdovende stilte en het gebrek aan daadkracht van de regering in het midden van een nooit geziene energiecrisis is bijzonder stuitend", aldus Peter Mertens. "Beseffen ze in de Wetstraat wel dat ze met zo’n energieprijzen honderdduizenden gezinnen in de armoede duwen?"

De linkse partij verzamelde al bijna 300.000 handtekeningen met haar voorstel om de btw te verlagen (https://www.pvda.be/6procent). "Een btw-verlaging, dat zou de logica zelve moeten zijn. Wie krijgt het nog uitgelegd dat we vandaag nog altijd het peperdure luxe-tarief van 21% moeten betalen op een noodzakelijk goed zoals energie?", besluit Peter Mertens.