Foto Solidair, Stefaan Van Parys.

Zondag 24 februari lanceerde de PVDA haar campagne voor de verkiezingen van mei 2019. Tijdens een meeting in Brussel stelde de partij haar programma en haar prioriteiten voor. De meeting werd via livestream gevolgd door meer dan 6.000 mensen. “De kaarten voor de PVDA hebben nog nooit zo goed gelegen”, zei PVDA-voorzitter Peter Mertens in zijn toespraak. Lees hier de volledige toespraak.

Beste vrienden, welkom op deze livestream. We zijn in Brussel vandaag, met meer dan 400 gasten uit het hele land. Wij zijn een nationale partij, nous sommes un. En dus wordt deze livestream simultaan vertaald, zodat iedereen mee is.

Vandaag lanceren we onze kiescampagne. Een speciale kiescampagne in een heel speciaal jaar, 2019. Want, dit jaar is begonnen met een stroomversnelling. Een jonge wind van verzet rolt door de scholen. De klimaatgeneratie is daar. En het jaar is ook gestart met de algemene staking voor koopkracht. Daar stop het niet mee. Straks gaan het verder met de eerste vrouwenstaking, op 8 maart.

Op 26 mei zullen wij het Parlement wakker schudden. Niet een parlement. Maar meerdere parlementen

Dit is het jaar van veranderingen. Dit is het jaar van 26 mei, en op 26 mei zullen wij het Parlement wakker schudden. Niet een parlement. Maar meerdere parlementen: het federaal parlement, het Waals parlement, het Brussels parlement, en voor het eerst ook het Vlaams parlement en het Europees parlement.

Want dit land heeft nood aan grote veranderingen. Wij zitten hier samen met heel wat actoren van verandering, des gens formidables, gewone en buitengewone mensen, des acteurs de changement. Straks schuift er een hele reeks gasten aan. Arbeidsters en arbeiders die niet op hun mond zijn gevallen, een stakende klimaatscholier, een operazanger, en natuurlijk ook Raoul Hedebouw, fractievoorzitter van de PVDA in het federaal parlement.

Een veranderingsplan met de groeiende kloof tussen arm en rijk, koopkracht, klimaat en eerlijke belastingen als grote thema’s

Maar eerst stellen wij ons verkiezingsprogramma voor. We hebben er hard aan gewerkt, en hier is het dan. Als alles goed gaat, komt dat NU online. Een fenomenaal sociaal veranderingsplan. Een veranderingsplan met 840 concrete en positieve voorstellen, alsjeblief. Een veranderingsplan met de groeiende kloof tussen arm en rijk, koopkracht, klimaat en eerlijke belastingen als grote thema’s.

Schaf de ereloonsupplementen af. Voer een minimumpensioen van 1.500 euro in

Beste vrienden.

Begin dit jaar moest Annie worden opgenomen in het ziekenhuis. Annie is op pensioen. Ze heeft wat hartproblemen, en de specialist wou voor de zekerheid toch een filmpje maken van haar kransslagaders. Een paar weken geleden krijgt Annie de rekening: 1850 euro ereloonsupplement van de cardioloog. Uit eigen zak te betalen, want Annie heeft geen hospitalisatieverzekering.

Ziek binnengaan, arm buitengaan, dat kan niet de bedoeling van een ziekenhuis zijn

Ja maar, mevrouwke, zeggen ze in het ziekenhuis, u lag wel op een éénpersoonskamer. Ja, en dan? Annie betáált al meer voor het extra comfort in die eenpersoonskamer. Ze heeft daarvoor gekozen omdat ze vorige keer de hele nacht wakker lag, omdat ze met een dementerende patiënt op de kamer lag. Duizend-achthonderd-vijftig euro opleg. Meer dan een maand pensioen. Enkel voor het ereloonsupplement. Dat is totaal absurd.

Ziek binnengaan, arm buitengaan, dat kan niet de bedoeling van een ziekenhuis zijn. Ziek binnengaan, arm buitengaan, dat is niet het maatschappijconcept dat wij voorstaan.Wij moeten de financiële drempels in de ziekenhuizen verlagen. Wij willen de ereloonsupplementen in eenpersoonskamers afschaffen, en wij willen dat specialisten niet langer per prestatie worden betaald, maar wel een vast loon krijgen, zoals nu al gebeurd voor universiteitsprofessoren. Dat is beter voor iedereen.

Met het uitgespaarde geld kunnen we investeren in meer personeel en betere zorg

Natuurlijk, wij willen dat de neurochirurgen en hartspecialisten echt goed hun boterham verdienen. Het gaat om specialisten. Die mogen betaald worden zoals universiteitsprofessoren. Uiteraard. Maar dat vandaag een heel kleine groep specialisten dubbel of driedubbel zoveel verdient als onze premier, dat is niet normaal. Geef specialisten een professor-loon, met een premier-grens als maximum, dat is ons voorstel. Dat levert de ziekteverzekering 700 miljoen euro op, alsjeblief.

Ons voorstel is beter voor iedereen.

Ten eerste voor Annie zelf natuurlijk. En voor alle patiënten zoals Annie. Ten tweede voor alle mensen die nu dure hospitalisatieverzekeringen moeten afsluiten. Dat wordt voortaan overbodig.En ten derde voor de ziekenhuizen zelf. Met het uitgespaarde geld kunnen we investeren in meer personeel en betere zorg.

Vrienden,

De PVDA heeft vele moeders, en vele vaders. Gratis gezondheid is daar een van. En geen kleintje. Vandaag hebben wij 11 groepspraktijken in heel het land, met dokters en verpleegkundigen die 25.000 mensen voorzien van gratis geneeskunde van topkwaliteit. Elke dag opnieuw, sinds 1971. Geen woorden, maar daden, dat is ons motto.

Ik ben heel tevreden dat steeds meer partijen inspiratie zoeken in ons programma. Het toont aan hoe nuttig de PVDA is als locomotief op links

Schaf het remgeld bij de dokter af, zodat iedereen gratis naar de huisarts kan. Dat was in 2014 al eeen van de speerpunten in ons verkiezingsprogramma. Dat herhalen we vandaag. Er zijn partijen die praten over gratis geneeskunde. En er zijn partijen die het doen.

Ik ben heel tevreden dat steeds meer partijen inspiratie zoeken in ons programma. Het toont aan hoe nuttig de PVDA is als locomotief op links. Het toont aan dat de PVDA een hofleverancier is van vernieuwende linkse voorstellen. Het toont aan hoe nuttig het is om in mei van dit jaar ook dokters voor het volk, zoals Sofie Merckx en Lise Vandecasteele, naar de parlementen te sturen. Om vanuit de praktijk te spreken. Om betaalbare geneeskunde op de agenda te zetten.

Vrienden,

Een sterke PVDA in het parlement is meer dan ooit nodig. Voor eerlijke ziekenhuisrekeningen, voor betaalbare geneeskunde, en voor een rechtvaardig pensioen.

Wij willen een pensioen van minimum 1.500 euro netto voor iedereen. Vandaag zijn er steeds meer partijen die onze eis ondersteunen

Er wordt gezegd dat wij een beter pensioenstelsel hebben dan in het buitenland. Wel, dat is larie en apekool. De waarheid is dat onze pensioenen 40 procent lager liggen dan in de buurlanden. De waarheid is dan een gemiddeld pensioen in ons land vandaag niet eens 1200 euro bedraagt. Hoe kun je daar nu van leven? Nog geen 1.200 euro per maand, terwijl een rusthuis gemiddeld bijna 1700 euro kost. Die lage pensioenen, dat is onze samenleving onwaardig.

Wij willen een pensioen van minimum 1.500 euro netto voor iedereen. Twee jaar geleden, op ManiFiesta, hebben wij dat voorstel gelanceerd. Toen stonden we nog alleen. Vandaag zijn er steeds meer partijen die onze eis ondersteunen. Zeer goed. Laat ons programma maar als inspiratie dienen, stap voor stap, als locomotief op links.

Om aan een volledig pensioen te komen, moet je een loopbaan van 45 jaar hebben. Negen op tien vrouwen komt niet aan die voorwaarde

Beste vrienden,

Wij moeten spreken over de vrouwen. Zij krijgen vandaag veel minder pensioen dan mannen.Vrouwen trekken gemiddeld 882 euro pensioen per maand. 882 euro!

Om aan een volledig pensioen te komen, moet je een loopbaan van 45 jaar hebben. Negen op de tien vrouwen komt niet aan die voorwaarde.

Omdat vrouwen niet zouden werken? Helemaal niet. Vrouwen doen nog steeds veel meer huis- en zorgarbeid dan mannen. En, veel meer vrouwen werken deeltijds. Vrijwillig. Maar ook dikwijls onvrijwillig.

Daarom zullen we ook de vrouwenstaking van 8 maart, een primeur in ons land, ondersteunen

Beste vrienden, er is een reële genderdiscriminatie in huisarbeid, in zorgarbeid, en op de arbeidsmarkt zelf. En vrouwen betalen die discriminatie ook nog eens met een lager pensioen.

Dat moet stoppen. De pensioenkloof moet dicht.Wij willen dat ouderschaps- en zorgverlof meetellen voor het pensioen, en wij willen dat vrouwen na 40 jaar werken een volledig pensioen krijgen.Wij willen recht op een volwaardig pensioen, voor iedereen.

Daarom zullen we ook de vrouwenstaking van 8 maart, een primeur in ons land, ondersteunen.

Wij zijn tegen rekeningrijden. Wij zijn voor beter en gratis openbaar vervoer

Vrienden,

De klimaatcrisis is een crisis, en we moeten ze als een crisis behandelen.

Wat is er met de bankencrisis gebeurt? Ze is serieus genomen. Om het systeem te redden is er snel geld voor gemobiliseerd. Hele veel geld gemobiliseerd. En nadien hebben ze de factuur naar de verkeerde mensen doorgeschoven. Dat is er gebeurd met de bankencrisis.

We moeten de crisis serieus nemen, middelen mobiliseren, en de factuur aan de juiste mensen bezorgen. Dat moeten we doen

Wat doet men met de klimaatcrisis? Men neemt de crisis niet serieus. En, er worden veel te weinig middelen gemobiliseerd. Wat hetzelfde blijft, dat is dat men de factuur opnieuw naar de werkende klasse wil doorschuiven.

Dat moet dus anders. Helemaal anders. We moeten de crisis serieus nemen, middelen mobiliseren, en de factuur aan de juiste mensen bezorgen. Dat moeten we doen.

Ten eerste is er de ernst van de situatie. Uw kop in het zand steken, dat is geen eco-realisme. Uw kop in het zand steken, dat is struisvogelpolitiek. Elke dag dat we steunen op de fossiele lobby en op de lobby van Electrabel/Suez is een verloren dag. Elke dag dat we niet investeren in isolatie van woningen, in openbaar vervoer, en in hernieuwbare energie is een verloren dag.

Het eco-realisme van de N-VA betekent dat we nog jaren en jaren gaan verliezen. Die tijd hebben we niet meer. Het eco-realisme van de N-VA betekent ook dat we uiteindelijk veel méér zullen betalen. Want de investeringen die we vandaag uitstellen, krijgen we later gepeperd terug op ons bord. Kortom, aan het eco-realisme van rechts is niets ecologisch en niets realistisch. De ernst van de situatie eist dat wij nu investeren. Massaal investeren.

Het eco-realisme van de N-VA betekent dat we nog jaren en jaren gaan verliezen

De investeringen van vandaag zetten de samenleving van morgen in de steigers. Dat is de kern van onze Red-Green Deal die we vandaag in ons programma voorstellen.

Wij moeten ambitieus zijn. Heel ambitieus. Dat is het tweede punt. Voor de bankencrisis werden er op een weekend miljarden euro’s gevonden. Voor de klimaatcrisis is men aan het rommelen in de marge. Als je die vier ministers van klimaat bezig hoort over hun realisaties..., kom zeg. Dat is rommelen in de marge, met plannen in de marge, en cijfers in de marge.

We hebben verdorie investeringen nodig. Veel investeringen. Nu.

Er zijn 10 miljard investeringen per jaar nodig. Dat zeggen wij niet. Dat zegt het Planbureau van de federale regering. Niemand durft dat te herhalen. Wij willen dat de privé elk jaar 5 miljard euro investeert in de vernieuwing van haar productie. En wij willen dat er een publieke Klimaatinvesteringsbank komt, die ook elk jaar 5 miljard euro publiek geld investeert. In beter openbaar vervoer. In betaalbare hernieuwbare energie. In wetenschappelijk onderzoek. In isolatie van woningen en gebouwen.

Wij moeten breken uit die begrotingsdogma’s van de Europese Unie, die door alle klassieke partijen zijn goedgekeurd

Om dat te doen zullen we moeten breken met de begrotingsdogma’s van de Europese Unie. Oorlogs- en vernietigingstuig mag je van de Europese Unie afschrijven op tien jaar. Maar investeringen in klimaat moeten op één jaar worden ingeboekt. Hoe absurd is dat? Wij moeten breken uit die begrotingsdogma’s van de Europese Unie, die door alle klassieke partijen zijn goedgekeurd.

We hebben de ‘sense of urgency’ nodig. We hebben ambitie nodig. En, we hebben een klaar antwoord nodig op de vraag wie de rekening gaat betalen.

Dat is een meer dan terechte vraag, beste vrienden. We moeten ze stellen. Aan alle partijen.

Herinner u het debacle met de Turteltaks. Alle partijen hebben er voor gezorgd dat de groene-stroom-factuur van zonnepanelen doorgerekend werd aan de burger. En dat de Fernand Hutsen van deze wereld konden weglopen met de woekerwinsten.

Wij hebben geen nieuwe koolstoftaks nodig. Wat we nodig hebben, dat zijn bindende normen voor grootvervuilers

Alle partijen hebben die factuur mee doorgerekend. Allemaal, behalve één. De PVDA. Wij hebben ervoor gezorgd dat die Turteltaks verdwenen is. Door actie en mobilisatie. En dat zullen we ook doen als er een koolstoftaks komt. Wij gaan ons niet blauw betalen aan groene taksen. Dat is de slechtste zaak voor het milieu die je maar kan inbeelden.

Wij hebben geen nieuwe koolstoftaks nodig. Wat we nodig hebben, dat zijn bindende normen voor grootvervuilers. Virtuele schone lucht kopen en uitstootrechten verhandelen levert niets duurzaam op. Het Europese ETS-systeem heeft ons vijftien jaar tijd doen verliezen. Vandaag kost het voor een multinational 20 euro om een ton CO2 in de lucht te blazen. Men zegt dat de vervuiler moet betalen, maar de waarheid is dat de betaler mag vervuilen. En de grootbetaler mag groot-vervuilen, dat is het systeem. Ter vergelijking: een automobilist betaalt vandaag 200 euro aan accijnzen voor elke ton CO2. Per ton CO2 betaal jij dus tien keer meer dan een multinational. En dan willen ze nog eens afkomen met een koolstoftaks voor alle gezinnen. Kom zeg.

Bindende normen, dat hebben we nodig. In ons land zijn 300 multinationals verantwoordelijk voor 40 procent van alle uitstoot. Pak dat aan, en leg hen normen op die duidelijk zijn en bindend, op straffe van sancties. Dat hebben we nodig. Bindende normen voor de grootvervuilers. Zo hebben we ook de zure regen uit de wereld geholpen.

Wij willen geen koolstoftaks en geen rekeningrijden. Wij zijn voor beter en gratis openbaar vervoer

Wij willen geen koolstoftaks en geen rekeningrijden. Alle partijen zijn daar tegenwoordig voor. Ook de N-VA, de struisvogelpartij die niets aan de klimaatcrisis wil doen, en ons vervolgens probeert wijs te maken dat ze de koopkracht van de mensen wil beschermen. De waarheid is: de N-VA is een taksenpartij zoals een ander, en deze regering is een taksenregering zoals geen ander.

Wij zijn tegen rekeningrijden. Wij zijn voor beter en gratis openbaar vervoer. Dat is een collectieve oplossing, dat is een gezonde oplossing, dat is een ecologische oplossing. Wij willen dat mensen met de tram, met de waterstof-bus, met de lightrail of met de trein op hun werk geraken. Dat is vandaag niet het geval, omdat de blauwe en gele dogma-liberalen het openbaar vervoer kapot besparen.

Wij willen state of the art openbaar vervoer. Treinen die vertrekken en ook aankomen

Vergeet het openbaar vervoer zoals we het vandaag kennen. Wij willen state of the art openbaar vervoer. Treinen die vertrekken en ook aankomen. Nieuwe treinstations. Meer verbindingen en ontsluitingen. Meer tramverbindingen, comfortabele trams, geen sardineblikjes op wielen. Ecologische bussen, je kan ze in de Kempen laten maken, we hebben de technologie in huis. Light-rails en stedelijke netwerken, noem maar op. Dat hebben we nodig. Dat is groen. Dat is gezond.

En zorg ervoor dat de trams en bussen gratis worden, zoals in Duinkerken. Daar is het openbaar vervoer sinds 1 september volledig gratis, in de strijd tegen de luchtvervuiling en de klimaatopwarming. Met resultaat: minder verkeer in de stad, minder stress, men eer en beter openbaar vervoer dat minstens om de 10 minuten rijdt. Vijf Duitse steden volgen dit jaar nog. En Luxemburg heeft onlangs beslist ook om het hele openbaar vervoer gratis te maken. Als het in Luxemburg kan, waarom kan het dan niet bij ons? Beter en gratis openbaar vervoer is het beste wapen tegen files en CO2-uitstoot. Het is sociaal én duurzaam.

De achterpoortjes moeten dicht. Iedereen moet eerlijk zijn belastingen betalen

Op het kopstukkendebat van vorige donderdag zei Gwendolyn Rutten mij: “Peter, die inkomens van een vermogensbelasting, die kan je maar een keer uitgeven.”

Wat heeft deze regering gedaan? Deze regering heeft miljarden door de ramen gegooid, naar de aandeelhouders

Humor heeft zij wel. Mevrouw Rutten komt van een regering die ons vijf jaar lang heeft laten besparen om het gat in de begroting te dichten. Om dan na vijf jaar besparen te zeggen: het gat in de begroting is nog altijd 8 miljard euro groot.

Wat heeft deze regering gedaan? Deze regering heeft miljarden door de ramen gegooid, naar de aandeelhouders. Ze heeft de belastingen voor het grootbedrijf verlaagt. Dat hebben ze dan ‘taks-shift’ genoemd. En dan bleek er een gat in de begroting te zitten. En dan moest de btw op elektriciteit naar boven. En dan moesten we langer werken. En dan moesten de langdurig zieken opgejaagd worden door minister De Block. Allemaal om een selectieve belastingverlaging voor de aandeelhouders te financieren.
Het is tijd dat multinationals eerlijk hun belasting betalen. In plaats van dat wij twee of drie keer de rekening betalen, is het tijd dat zij één keer betalen. Jaar na jaar maken wij de lijst bekend. Elk jaar opnieuw.

KBC Bank maakte 1 miljard euro winst. Ze betalen daarop 0,7 procent belastingen. Dat is een fiscaal cadeau van 350 miljoen euro

Ik heb de laatste lijst hier bij. KBC Bank. 1 miljard euro winst. Ze betalen daarop 0,7 procent belastingen, in plaats van de wettelijke 33%. Dat is een fiscaal cadeau van 350 miljoen euro. 350 miljoen euro die elders moet gezicht worden.

Of Arcelor-Mittal, de grootste CO2-uitstoter van het land. 475 miljoen euro winst. Belastingtarief: 0 procent. Dat is een fiscaal cadeau van 161 miljoen euro. De kuisvrouwen van ArcelorMittal betalen verdorie meer belastingen op hun loon, dan de multinational betaalt op haar winst van een half miljard euro. Dat is niet meer normaal beste vrienden.

Die achterpoortjes moeten dicht, en iedereen moet eerlijk zijn belastingen betalen

Wij willen stoppen met jaarlijks die lijst te publiceren. Onze financiële specialist, parlementslid Marco Van Hees, is het beu. Wij zijn het beu. Die achterpoortjes moeten dicht, en iedereen moet eerlijk zijn belastingen betalen.

Nu is ons moment. Samen breken wij door

Vrienden,

Als wij het goed doen in de peilingen, dan is dat niet in de eerste plaats door diegenen die in de schijnwerpers staan. Als wij vandaag de wind in de zeilen hebben, dan is dat in de eerste plaats dankzij jullie engagement.

Een engagement dat steeds groter wordt. Ik heb goed nieuws. Bij de vorige verkiezingen, in 2014, telde onze partij 8.000 leden. Vandaag, nauwelijks vijf jaar later, is dat aantal verdubbeld, en zijn we met 16.000 leden. En nog eens zo veel medewerkers en vrijwilligers. Wij zijn één groot, fenomenaal team. En daar wil ik jullie graag voor bedanken!

Bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn we doorgebroken in alle grote steden. In mei staan we voor onze doorbraak in het parlement

De kaarten voor de PVDA hebben nog nooit zo goed gelegen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn we doorgebroken in alle grote steden. In mei staan we voor onze doorbraak in het parlement.

Maar het zal niet vanzelf gaan. Ik heb jullie allemaal nodig. We hebben 90 dagen. Negentig dagen die zullen beslissen of de PVDA ook in Vlaanderen doorbreekt in het parlement. En negentig dagen die zullen beslissen of de PVDA vanuit Franstalig België een eerste verkozene naar het Europees parlement zal sturen.

Elke stem telt, en jij kan het verschil maken. Wij willen een beweging opbouwen, van onderuit. Wij krijgen geen geld van multinationals en lobbygroepen, wij rekenen op jullie.

Fenomenaal sociaal. Dat is waar wij, rebellen met een groot hart, voor staan

Onze campagne gaat niet over postjes en coalities. Onze campagne gaat over het hart van de samenleving. Over respect voor arbeid en natuur, de twee bronnen van rijkdom. Onze campagne gaat over mensen. Over de strijd tegen de armoede, over een sociaal klimaatbeleid, over eerlijke belastingen. Fenomenaal sociaal. Dat is waar wij, rebellen met een groot hart, voor staan.

Dus: praat erover met je vrienden. Kom naar onze PVDA On Tour in meer dan 190 gemeentes, ook in jouw buurt! Bestel jouw affiche. Sluit je aan, want samen staan we veel sterker. Klik op de link boven deze livestream en doe mee met onze beweging.

Beste vrienden. Nu is ons moment. Samen breken wij door.

Dikke merci!


3 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
  • Robert Lenaerts
    heeft deze pagina gevolgd 2019-03-26 20:35:40 +0100
  • Nicole Heindryckx
    heeft deze pagina gevolgd 2019-02-26 21:21:35 +0100
  • Peter Mertens
    publiceerde deze pagina in Nieuws 2019-02-24 16:39:55 +0100

Volg de PVDA op de voet