Ondanks uitsluiting door de tien traditionele partijen: PVDA wil premier Wilmès ontmoeten en meewerken aan dringende maatregelen

Raoul Hedebouw.

De PVDA vraagt een ontmoeting met premier Sophie Wilmès. We hebben constructieve oplossingen die noodzakelijk zijn voor de bevolking in deze moeilijke tijden en we willen die delen met de eerste minister.

De tien traditionele partijen besloten de PVDA uit te sluiten in het debat over de coronacrisis. Daardoor kan de linkse partij niet deelnemen aan overleg over hoe de epidemie klein te krijgen. De PVDA is niet uitgenodigd voor vergaderingen of voor gezamenlijke wetgevingsinitiatieven om dringende gezondheidsmaatregelen te nemen.

De PVDA betreurt deze beslissing waarmee de tien traditionele partijen de stem van 584.621 kiezers uit het hele land uitsluiten. Vooral nu het Parlement donderdag zal stemmen over de volmachten, waardoor het zichzelf voor de duur van de hele crisis buitenspel zet.

“De debatten zullen vanaf dan enkel nog gevoerd worden door het kernkabinet, uitgebreid met de partijvoorzitters”, betreurt Raoul Hedebouw, woordvoerder en volksvertegenwoordiger van de PVDA.

Ondanks deze situatie vraagt de PVDA om een ontmoeting met premier Sophie Wilmès. De linkse partij heeft constructieve oplossingen die noodzakelijk zijn voor de bevolking in deze moeilijke tijden en wil die delen met de eerste minister.

De PVDA vraagt bijvoorbeeld dat België, zoals Italië, niet-essentiële sectoren tijdelijk stillegt. Raoul Hedebouw: “Laten we leren van wat er in Italië gebeurt. Het is nu, bij het begin van de epidemie, dat we drastische maatregelen moeten nemen. Daarom vragen we nu al een week om de productie en diensten die vandaag niet strikt noodzakelijk zijn, tijdelijk stil te leggen. Dat is essentieel om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, maar ook om het beschikbare beschermingsmateriaal zoveel mogelijk aan de essentiële sectoren te geven. Als we willen vermijden dat we hier meemaken wat de Italiaanse bevolking nu meemaakt, dan moeten we die stap nu zetten.”

Ook over de koopkracht van de werknemers wil de linkse partij met de premier praten. “De werkende klasse mag niet opnieuw het slachtoffer worden van deze crisis”, gaat Raoul Hedebouw verder. “Er moeten maatregelen worden genomen om te voorkomen dat er bovenop de gezondheidscrisis ook een sociale crisis komt.”

Een aantal kortetermijnoplossingen die de PVDA aan de eerste minister wil voorstellen:
- economische werkloosheid uitbreiden tot alle werknemers, zonder uitzondering: werknemers, studenten, uitzendkrachten, freelancers, werknemers in de culturele sector ... zodat geen enkele werknemer in de kou blijft staan;
- alle werknemers in economische werkloosheid 100% van hun loon garanderen tijdens de crisis, waarbij het huidige plafond wordt opgetrokken tot het gemiddelde loon (van 2.750 naar 3.558 euro bruto)

De PVDA deed ook een reeks voorstellen om een financiële oplossing te vinden voor de enorme uitdagingen waarvoor de overheid staat.

“We hebben een voorstel gedaan voor een uitzonderlijke belasting van 5% op de vermogens van meer dan 3 miljoen euro”, aldus Raoul Hedebouw. “Zo’n Coronataks op multimiljonairs zou 15 miljard euro kunnen opbrengen. Daarmee kunnen we de inkomens van bevolking beschermen.”

De PVDA hoopt dat haar oproep voor een ontmoeting met de eerste minister gehoor krijgt.