Ontslag hoofd Agentschap Opgroeien: PVDA vraagt forse investeringen in kinderopvang

.

Het ontslag van Katrien Verhegge als hoofd van het Agentschap Opgroeien na de recente schandalen in de kinderopvang is volgens Vlaams parlementslid Lise Vandecasteele (PVDA) de enige juiste beslissing. “Maar hiermee zijn de problemen niet opgelost”, waarschuwt Vandecasteele. “Nu is het moment voor een volledige cultuuromslag in de kinderopvang. Wij vragen dat de Vlaamse regering eindelijk haar verantwoordelijkheid neemt: licht alle probleemcrèches nú door om nieuwe drama’s te vermijden en investeer fors in een verlaging van de kind-begeleiderratio. Daar leggen wij dinsdag bij de begrotingsbesprekingen een amendement voor op tafel.”

Het ontslag van de topvrouw bij het agentschap Opgroeien komt er naar aanleiding van de onthulling begin deze week over kindermishandeling in twee probleemcrèches. “Het is onbegrijpelijk dat zoiets nog kon gebeuren na de onderzoekscommissie en alle waarschuwingen van het afgelopen jaar”, zegt Vandecasteele. “Gezien de vele klachten had het agentschap veel vroeger kunnen ingrijpen met een tijdelijke sluiting voor die crèches. Bij de minste twijfel over eventuele kindermishandeling moet men de integriteit en veiligheid van de kinderen beschermen. Om te voorkomen dat zo’n dramatische zaken opnieuw gebeuren is er nu nood aan een grondige doorlichting van die crèches waar de afgelopen jaren ernstige klachten over binnen kwamen.” 

Volgens de PVDA is er nood aan een volledige cultuuromslag in de kinderopvang. “We zijn anno 2022. De focus zou niet moeten liggen op het vermijden van mishandeling in crèches, maar op hoe we kwaliteitsvolle en betaalbare opvang kunnen organiseren”, stelt Vandecasteele. “Om het voorzorgsprincipe correct te kunnen hanteren, is er nood aan meer personeel en ondersteuning. Wij leggen daarom dinsdag een voorstel op tafel in het parlement om bijkomend budget vrij te maken om de kind-begeleiderratio te kunnen verlagen. Negen kinderen per begeleider, dat is gewoon veel te veel. De sector heeft nood aan perspectief. Het merendeel van de kinderbegeleidsters levert vandaag fantastisch werk, maar velen verdrinken in de werkdruk. Wij roepen de Vlaamse regering op: verschuil je niet achter het ontslag van mevrouw Verhegge, maar neem je verantwoordelijkheid en maak eindelijk werk van hogere lonen, meer personeel en een lagere kindnorm.”