Overwinning: Brusselse regering annuleert geplande handelsmissie naar Israël

Foto Kevin Van den Panhuyzen

Vandaag vernamen we in de media dat de Brusselse regering van plan is de economische missie naar Israël van begin december te annuleren. Dat gebeurt onder druk van de PVDA, die vorige maand in het Brussels parlement een resolutie indiende om dergelijke economische missies niet meer te organiseren, en van het middenveld.

Youssef Handichi, Brussels PVDA-volksvertegenwoordiger, is tevreden: “Israël voert een kolonisatie- en apartheidspolitiek. Die politiek is illegaal en bijzonder gewelddadig, iets wat al herhaaldelijk aan de kaak is gesteld door de VN en verschillende ngo’s. Sinds de indiening van onze resolutie, en onder druk van het middenveld, sloten parlementsleden van PS en Ecolo zich bij ons aan om de regering hierover te ondervragen. De regering zag zich verplicht de missie uit te stellen. Een stap vooruit waar we zeer verheugd over zijn.”

De PVDA vraagt trouwens dat deze gewestelijke handelsmissies, die om de twee jaar plaatsvinden, helemaal worden stopgezet. “We verwachten nu een duidelijk antwoord op de annulering van deze missies”, gaat Youssef Handichi verder. “Het zou onbegrijpelijk zijn mochten we binnen een paar maanden in dezelfde situatie zitten. Dat is waar we in onze resolutie om vragen en we zullen zien wie bereid is ons te volgen.”

In 2014 moest een economische missie naar Israël in extremis al eens worden afgelast, na de volkswoede als gevolg van het bloedbad dat Israël die zomer in Gaza aanrichtte, maar ook na de petitie van de PVDA. “Sindsdien is de situatie in Palestina niet veel verbeterd”, zegt het Brusselse PVDA-parlementslid. “Voortdoen met die economische missies zou dan ook onlogisch zijn, want Israël blijft alle VN-resoluties schenden.”

Morgen, vrijdag 22 november om 13.30 uur, is er een symbolische actie voor het Brusselse Parlement om druk te blijven uitoefenen op de Brusselse regering.

“Deze economische missie is geen business as usual”, zegt Youssef Handichi. “Het is meewerken aan de Israëlische nederzettingspolitiek. De VN-Mensenrechtencommissie klaagde al aan dat meer dan 200 bedrijven zaken doen in deze illegale nederzettingen. De Brusselse regering mag het niet aanmoedigen dat Brusselse bedrijven aan deze illegale activiteiten meewerken. Voor de PVDA is de belangrijkste concrete maatregel dat we de Israëlische economie niet steunen. Omdat de illegale kolonisatiepolitiek van Israël vooral gebaseerd is op winst.”


1 reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
  • Ivan Mallefroy
    heeft gereageerd 2019-11-23 11:21:26 +0100
    Pure schande hoe die Netanyahu en gelijkgestemden reeds lang de Palestijnen behandelt. Hij voelt zich natuurlijk gesterkt door schandepresident Trump. Dit is niets anders dan illegale bezetting van Palestijns gebied, apartheidspolitiek en persoonlijk verrijking.
    Zij zijn zeker vergeten van waar zij komen 75 jaar geleden? Ook nog spontane raketaanvallen op Syrië uitvoeren?
    Waar blijft de reactie van de Arabische wereld rondom Israël?

We hebben jouw steun nodig