Overwinning! SVK veroordeeld voor onverantwoord omspringen met asbest op stort

Foto: Melvin Vanderstylen

“Dit vonnis is een mooie overwinning voor iedereen die strijdt voor een asbestvrije leefomgeving”, zegt Jef Maes, PVDA-gemeenteraadslid in Sint-Niklaas. De correctionele rechtbank van Dendermonde veroordeelde vandaag bouwmaterialenbedrijf SVK en zijn directeur Walter Verhaert omdat ze jarenlang op een onverantwoorde manier omsprongen met asbest op een stort vlak bij een woonwijk in Sint-Niklaas. Belangrijk is ook dat omwonenden mogelijk medische kosten ten gevolge van asbest op het bedrijf kunnen verhalen.

Al meer dan twee jaar voert de PVDA samen met het Actiecomité Asbeststort Dicht een strijd voor de sluiting van het asbeststort in Sint-Niklaas. In 2018 volgde een eerste overwinning: SVK moest stoppen met het storten van asbest. Het bedrijf kreeg een jaar de tijd om het asbeststort veilig af te dekken. Maar een jaar lang gebeurde er niets.
In april 2019 werd SVK door het openbaar ministerie voor de rechter gedaagd voor tal van inbreuken op de asbestwetgeving.

Het Actiecomité stelde zich burgerlijke om op die manier uitgebreid de diverse inbreuken toe te lichten en bijkomende bewijzen aan te dragen. Vandaag volgde de rechter volledig de bewijslast van het Actiecomité. Vooral de camerabeelden die duidelijk aantoonden hoe bigbags vol met asbest kapot werden gebroken, met bulldozers werden samengeduwd zonder beneveling met grote stofwolken tot gevolg, was voor de rechtbank een overduidelijk bewijs van onverantwoord omspringen met asbest.

“Hoewel de rechtbank behoorlijk hoge boetes oplegt, zijn deze niet in verhouding tot het aangerichte onheil”, zegt Jef Maes van PVDA Sint-Niklaas. “Maar een principiële veroordeling is erg belangrijk. Vooral het feit dat alle mensen die zich burgerlijke partij hebben gesteld en binnen de perimeter van 500 meter van het stort wonen, een morele schadevergoeding toegekend krijgen, is heel belangrijk.”

“Er is door de rechtbank ook voorbehoud toegekend voor mogelijke toekomstige asbestgerelateerde ziekten, zowel voor de omwonende burgerlijke partijen als voor hun kinderen. Met andere woorden, mochten ze in de toekomst een asbestziekte krijgen, dan kan SVK hiervoor verantwoordelijk worden gesteld”, aldus Jef Maes.

Deze uitspraak is een hart onder de riem van familieleden en vrienden van de vele asbestslachtoffers in Sint-Niklaas en omgeving. Mochten omwonenden in de toekomst ziek worden door asbest, dan kunnen zij zich op dit vonnis beroepen om hun kosten op SVK te verhalen. Dit is een belangrijk precedent waarop toekomstige asbestslachtoffers zich kunnen beroepen.

“Hopelijk is dit vonnis een start voor een minder laks beleid tegenover overtreders van de asbestwetgeving. Hopelijk volgt nu ook de overheid en worden er strengere maatregelen genomen om ons land zo snel mogelijk asbestveilig en asbestvrij te maken”, besluit Jef Maes.


2 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
 • Nicole Heindryckx
  heeft gereageerd 2019-11-12 03:05:59 +0100
  Asbest verwijderen uit bestaande woningen, en op een verantwoorde manier ergens opslaan, daar zijn we nu toch al tientallen jaren mee bezig, of niet ??? Hoe kan het dan nog mogelijk zijn dat er zoveel gevallen bekend geraken waar het niet op de goede manier gebeurd. Ieder, logisch denkend mens moet toch beseffen dat je die “toxische brol” zomaar op een stort gooit vlak bij een woongebied. Is dat echt een kwestie van misschien 50/60 km. te moeten rijden op dat vergif op een “goedgekeurd” stort achter te laten. MAAR ?? Bestaan er bij ons wel zo’n goedgekeurde stortplaatsen, of is dat bij WET ook niet vastgelegd. Jezus, vrees dat wij echt in een achterland en achterlijk land wonen. De Volksgezondheid zou hier toch moeten optreden, maar och Gottekes tegen dat ons Maggie uit haar pluchen zetel komt is ze al hopeloos te laat en het kwaad al lang ondergedekt… Zij is de meest vinnige van onze Parlementariërs… Hopelijk de laatste keer dat we ze -moeten tolereren…
 • Pascal in 't Groen
  heeft gereageerd 2019-11-08 19:08:15 +0100
  Solidair met actiegroep Red onze Kleiputten Terhagen Boom het Eternit
  abest stortt

We hebben jouw steun nodig