We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Antwerpse politie wil Israëlische traangasverspreiders kopen, ‘getest’ op Palestijnen

Het Antwerpse stadsbestuur van N-VA en Vooruit zit volop in de procedure om 11 traangasverspreiders uit Israël aan te kopen voor de Antwerpse politie. Het college zette op 23 februari 2024 het licht op groen voor de aankoop van wapens gemaakt door de Israëlische firma ISPRA. 

vrijdag 15 maart 2024

ISPRA is niet zomaar een bedrijf, het is de hofleverancier van wapens aan het Israëlische bezettingsleger”, legt PVDA-volksvertegenwoordiger en Antwerps gemeenteraadslid Peter Mertens uit. “Het bedrijf is er trots op dat zijn wapens getest zijn ‘in the field’, dat wil zeggen tegen de Palestijnen. In het verleden hebben die traangaswapens al geleid tot verschillende Palestijnse doden. Dit is niet te verantwoorden. Antwerps belastinggeld wordt gebruikt om de Israëlische defensie-industrie te versterken, terwijl we net een militair embargo nodig hebben.”

ISPRA is een Israëlisch bedrijf, gespecialiseerd in de productie van traangas en andere “niet-dodelijke” en “minder dodelijke” munitie, en de wapensystemen om die af te vuren. Politiezone Antwerpen wil elf traangasverspreiders aankopen van het bedrijf, via een Belgische tussenleverancier. De wapens zijn bestemd voor de diensten Mobiele Eenheid (ME), Geweldbeheersing (GWB) en voor trainings- en opleidingsdoeleinden.

ISPRA ontwikkelt naast draagbare individuele traangasverspreiders ook geavanceerdere systemen. Zo is er een lanceersysteem om op wagens te monteren waarmee aan hoge snelheid traangasgranaten kunnen worden afgevuurd. Ook een drone (“Cyclone Riot Control Drone System”) die vanop grote hoogte verschillende traangasgranaten op menigtes kan werpen, is in de catalogus van het bedrijf terug te vinden. Op de website staat vol trots vermeld dat ze een voorkeursleverancier zijn van zowel het Israëlische leger als van de politie en veiligheidsdiensten. Het bedrijf vermeldt dat ze hun technische knowhow combineren met “praktijkervaring in het veld”.

“Waar ze die praktijkervaring opdoen is duidelijk: de wapens worden ingezet tegen en getest op Palestijnse burgers”, zegt Peter Mertens. “Hun wapensystemen werden op grote schaal ingezet en getest tijdens de ‘Mars van de Terugkeer’. Op deze mars, in 2018, eisten de Palestijnen het recht op terugkeer voor vluchtelingen die in 1948 uit hun huizen zijn verdreven. De Israëlische troepen schoten met scherp en gebruikten massaal traangas. Daarbij vielen tientallen doden en honderden gewonden. Op beelden is te zien hoe drones van het type ISPRA gasgranaten gooien op onder meer een team van journalisten, een tent vol vrouwen en kinderen en op vreedzame betogers, vaak op honderden meters van de zogenaamde relschoppers. Ook aan de Al-Aqsa-moskee en op diverse andere plekken werden de drones ingezet.”

“Van dit bedrijf, dat Palestijnse burgers gebruikt als proefkonijnen en er nog mee uitpakt ook, wil het Antwerpse stadsbestuur nu wapens aankopen”, zegt Peter Mertens verontwaardigd. “Het stadsbestuur nam dat besluit op 23 februari, dat is een maand ná de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof dat zegt dat er ‘alles aan moet gedaan worden om een genocide te voorkomen’.”

“Burgemeester De Wever toont in de praktijk wat hij bedoelde met zijn uitspraak om de kant van Israël te kiezen, die van ‘het licht’ en van ‘de democratie’. Eerst was er de politionele samenwerking en het werkbezoek van burgemeester De Wever in de zomer van 2023. Daarna kwamen de illegale militaire transporten naar Israël via de Antwerpse haven aan het licht, waaronder 16 ton buskruit van Belgische makelij, waar men gewoon de ogen voor sluit. Die gaan trouwens tot op de dag van vandaag gewoon door. Vervolgens werd de Belgische nationaliteit van achttien kinderen met Palestijnse ouders in Antwerpen afgenomen, en nu dit? Waar zijn we in vredesnaam mee bezig?”

Peter Mertens hekelt de dubbele houding van de partij Vooruit. “Niemand op die vergadering van het stadsbestuur trok aan de alarmbel, ook schepen Jinnih Beels van Vooruit niet. Waren ze niet op de hoogte van waar het traangas komt? Of hebben ze geen moreel bezwaar tegen de aankoop? Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez wil dat België hulpgoederen boven Gaza gaat droppen. Intussen stapt haar partij in Antwerpen mee in een aankoopprocedure voor wapens van een bedrijf dat traangas op kinderen dropt. Het blijkt dat we niet enkel wapentuig vanuit België naar Israël laten vertrekken, maar dat men ook Israëlische wapens naar hier wil invoeren. Voor ons is het duidelijk: deze wapenaankoop mag niet doorgaan. Ze is moreel verwerpelijk en ze versterkt de Israëlische oorlogsmachine.”

De import van Israëlische wapens tijdens de oorlog tegen Gaza staat volgens Peter Mertens ten slotte ook haaks op het oordeel van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag eind januari. “Het Hof stelt dat alle mogelijke maatregelen genomen moeten worden om een mogelijke genocide in Gaza te voorkomen. Deze uitspraak is bindend voor ons land, dat partij is bij het genocideverdrag. De aankoop van wapens bij een Israëlisch wapenbedrijf draagt indirect bij aan hun destructieve oorlog tegen Gaza. Elke vorm van militaire handel zou daarom gestaakt moeten worden.”