België duur stroomland: PVDA wil taksen op energiefactuur naar beneden

Alleenstaanden en kleine gezinnen betaalden in de eerste helft van 2023 nergens zoveel voor hun elektriciteit als in België. De cijfers van denktank Bruegel wijzen vooral naar de hoge taks en heffingen op stroom in ons land. De PVDA wil die taksen flink naar beneden.

woensdag 24 januari 2024

PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens reageert: “De mensen zeggen niet voor niets dat een energiefactuur vandaag meer lijkt op een tweede belastingbrief. Het straffe is dat de regering van Vooruit, Groen, CD&V en Open Vld er vorig jaar nog een schep bovenop deed. Onder de Vivaldi-taksregering stegen de energietaksen met meer dan 100 euro. Het gevolg van de accijnsverhoging, waarvan wij vandaag vragen dat ze teruggedraaid wordt.”

Peter Mertens diende in het federaal parlement een wetsvoorstel in om de accijnsverhoging te schrappen en een verbod in te voeren om in de toekomst de belastingen op energie te verhogen.

Denktank Bruegel analyseerde de stroomprijzen op basis van de meest recente gegevens van Eurostat. Als we kijken naar de stroomprijs zónder heffingen en btw, dan staan kleine huishoudens (elektriciteitsverbruik tussen de 1.000 en 2.500 kWh) in België op de derde plaats en betalen ze in de eerste helft van 2023 gemiddeld 0,3797 euro/KWh voor hun elektriciteit. De energietaksen in ons land doen dat bedrag stijgen naar 0,4559 euro/KWh, inclusief heffingen en btw. Daarmee betaalden singles en kleine gezinnen de duurste stroomprijs van heel Europa.

“Er komen steeds meer barsten in het verhaal van de federale regering die beweert de koopkracht goed te beschermen. De energieprijzen op de beurs liggen nog steeds een stuk boven het pre-crisisniveau. Van een regering zou men dan verwachten dat ze de energietaksen verlaagt, maar het omgekeerde gebeurt. Onbegrijpelijk”, aldus Peter Mertens.

“Het goede nieuws is dat de regering op korte termijn actie kan ondernemen. Ons voorstel om de accijnsverhoging op energie af te schaffen, ligt klaar om gestemd te worden”, besluit Peter Mertens. De PVDA stelt voor om die maatregel te financieren met een uitbreiding van de overwinsttaks op Engie.