Belgisch voorzitterschap Europese Unie moet besparingsdogma’s begraven

Vandaag stelt premier Alexander De Croo de prioriteiten van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie voor, net voor hij vertrekt naar het World Economic Forum in Davos. Hoofddoel van het voorzitterschap is een akkoord over de nieuwe begrotingsregels van de Europese Unie. 

dinsdag 16 januari 2024

Marc Botenga.

Foto: The Left

De PVDA roept het Belgische voorzitterschap op om de regels te begraven. "De terugkeer van het besparingsbeleid zou leiden tot dramatische bezuinigingen in de openbare diensten. We hebben publieke investeringen nodig", zegt PVDA-Europarlementslid Marc Botenga, die ook vreest voor een nieuwe aanval op de loonindexering. Als alternatief wil de partij eerlijke belastingen.

De PVDA klaagt aan dat het Belgisch voorzitterschap inzet op een terugkeer naar de Europese besparingsregels  "We zitten middenin een enorme sociale crisis in Europa. En toch stelt het Belgisch voorzitterschap de terugkeer van de begrotingsregels als prioriteit. Alleen al in België komt dat neer op 30 miljard euro aan bezuinigingen", zegt Marc Botenga. "Zo maken ze nog voor de verkiezingen ieder alternatief voor Europese neoliberale beleid onmogelijk.”

De PVDA herinnert er ook aan dat dezelfde regels in 2023 door de Commissie gebruikt werden om de Belgische loonindexering te bekritiseren.

België speelt als voorzitter van de Raad een centrale rol in de onderhandelingen over de terugkeer van deze regels. Voor Botenga biedt dit een gouden kans om het proces te stoppen: "Als de Belgische regering dit dossier laat liggen, kan ze een compromis vermijden. De Belgische regering moet kiezen. Legt ze de strop om de nek van de nationale begrotingen, of zorgt ze voor een breuk met de besparingsdogma's om de sociale crisis aan te pakken?" 

Tijdens de coronacrisis werden de Europese begrotingsregels opgeschort. 

Volgens Botenga bewijst het gisteren gepubliceerde Oxfam-rapport dat we, in plaats van besparingen, een eerlijk en ambitieus belastingbeleid nodig hebben. "In heel Europa maken grote multinationals enorme overwinsten, waar alleen hun aandeelhouders van profiteren. In België bezit 1% van de rijksten meer dan de armste 70%. In plaats van koffie te gaan drinken met Bill Gates in Davos moet dit de echte prioriteit van het Belgische voorzitterschap zijn." 

De PVDA betreurt dat de Belgische regering haar voorzitterschap zelfs niet gebruikt om een ​​reeks belastingdossiers die in de lade liggen, weer op de agenda te zetten, zoals de Financiële Transactiebelasting.

De linkse partij hekelt ten slotte dat hoewel het Belgische voorzitterschap zich wél belooft in te zetten om de daders van oorlogsmisdaden in Oekraïne verantwoordelijk te houden, het niets zegt over Israëlische oorlogsmisdaden. "Waarom deze dubbele standaard?", vraagt ​​Marc Botenga. "Alle oorlogsmisdaden moeten bestraft worden. Die van Netanyahu zeker ook."

Onze mensen