We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Betogingsverbod: wet die vrijheid inperkt uitgesteld tot na de zomer dankzij verzet van sociale beweging en PVDA

De wet die het mogelijk maakt om mensen te verbieden te betogen lag vanochtend opnieuw voor in de Kamercommissie Justitie, om het verslag van de besprekingen goed te keuren. Dat is een formaliteit die de PVDA aanvroeg, waardoor de tekst uiteindelijk pas in september door de voltallige Kamer kan worden besproken.

dinsdag 18 juli 2023

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw legt uit: “Tijdens de laatste commissievergadering hebben we gevraagd om een nieuwe vergadering om het verslag van de besprekingen goed te keuren. Dat is vanochtend gebeurd. Maar reglementair gezien kan een tekst pas ten vroegste drie dagen na goedkeuring van het verslag in de plenaire vergadering komen. Gevolg: de tekst kan donderdag, tijdens de laatste plenaire vergadering van het parlementaire jaar, niet op de agenda komen.”

Opnieuw wordt de tekst van de regering dus geblokkeerd, nadat de bespreking eerder al meermaals moest worden uitgesteld, onder druk van de sociale beweging en de PVDA. Deze nieuwe blokkering kwam er niet zomaar. Vanmorgen keurde de Commissie Justitie het verslag goed, waarbij elf pagina's met opmerkingen van de PVDA van tafel werden geveegd. De regering had de conferentie van voorzitters ook gevraagd om de wettelijke termijn te omzeilen om donderdag alsnog over de tekst te stemmen. Dit verzoek werd uiteindelijk afgewezen.

“De regering zal er dus niet in slagen om haar wet die het mogelijk maakt om mensen te verbieden te betogen, er nog voor de vakantie door te jagen. De wet staat niet op de agenda van de laatste plenaire vergadering en is uitgesteld tot september... We hebben nog anderhalve maand om ons er samen met de vakbonden en het middenveld tegen te verzetten”, zegt een tevreden Raoul Hedebouw.