We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Dankzij de PVDA schaft de Kamer haar pensioenprivileges af, een besparing van 2,5 miljoen per jaar

Het aftoppen van de parlementaire pensioenen op 100% van het plafond-Wijninckx zal de Kamer vanaf 2024 jaarlijks 2,5 miljoen euro opleveren. 

donderdag 5 oktober 2023

174 oud-parlementsleden, meer dan een op de vier van de dossiers die de VZW Pensioenkas beheert, zullen vanaf 2024 hun illegale pensioenextra’s zien verdwijnen zodra de pensioenkas ook effectief het reglement aanpast. 

“Een belangrijke overwinning”, klinkt het bij PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw. “10 jaar lang kregen politici hier miljoenen aan pensioenprivileges, dankzij ons zijn die afgeschaft.”

De uitbetaling van de pensioenextra’s gaat voorlopig wel nog door tot december 2023. 

“We kunnen er nog steeds niet bij dat de uitbetaling niet eerder stopgezet werd”, zegt Hedebouw. “Als dat meteen gedaan was toen wij het dossier naar buiten brachten in april, dan had dat ons nog eens meer dan 1,5 miljoen opgeleverd.”

De PVDA roept de andere partijen ook opnieuw op om werk te maken van een hervorming van het statuut van de parlementsleden.

“Naast de pensioenen zijn er nog genoeg andere privileges waar we komaf mee moeten maken”, besluit Hedebouw. “Ons voorstel ligt nu al even op tafel, het blijft wachten op een reactie van de rest.”