We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

De PVDA stelt voor om eerste stap te zetten naar gratis snel internet

Woensdag diende de PVDA in de Kamer een amendement in op het wetsontwerp “sociaal tarief internet”. De PVDA stelt voor om mensen die recht hebben op het sociale tarief gratis toegang tot breedbandinternet te geven. Die maatregel zou ten laste vallen van de internetproviders en de belastingbetaler dus geen geld kosten.

donderdag 20 juli 2023

“In vergelijking met onze buurlanden kosten onze internetabonnementen veel te veel”, zegt PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw. “Twee jaar geleden lagen de kosten gemiddeld 59% hoger dan in Frankrijk en 32% hoger dan in Duitsland. Sindsdien is er niets verbeterd en hebben alle operatoren hun tarieven verhoogd”, zegt hij.

In 2022 en 2023 volgde de ene prijsstijging na de andere, ondanks het feit dat de providers overheidssubsidies kregen om glasvezelkabels te leggen. Begin deze maand besliste Proximus opnieuw om zijn abonnementskosten te verhogen. 

De regering hoopt dat de prijzen zullen dalen door de komst van een vierde speler op de telecommarkt, maar specialisten blijven sceptisch. Raoul Hedebouw bekritiseert de liberale visie van de regering en van minister De Sutter (Groen): “Hebben zij dan geen lessen getrokken uit de energiecrisis? Concurrentie werd aangeprezen als een manier om de prijzen omlaag te krijgen, maar het tegenovergestelde is gebeurd. Concurrentie heeft geleid tot het ontstaan van monopolies die de macht hebben om te hoge prijzen op te leggen.”

De PVDA geeft het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk, dat beslist heeft om snel internet beschikbaar te stellen voor kwetsbare gezinnen met jongeren die hun lessen op afstand moesten volgen tijdens de lockdowns. 

“Niemand kan ontkennen dat in 2023 internettoegang essentieel is. Het internet gratis maken, te beginnen met degenen die het zich het minst kunnen veroorloven, is ook de beste manier om de digitale kloof te verkleinen”, besluit Raoul Hedebouw.