We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Delhaize: PVDA dient wetsvoorstel in om studentenwerk tijdens stakingen te verbieden

De directie van Delhaize heeft alles geprobeerd om de stakingen van het personeel te breken, maar het mocht niet baten. “De directie zette studenten in om stakend personeel te vervangen en ervoor te zorgen dat winkels open bleven. Wij dienen een wetsvoorstel in om deze praktijk onmogelijk te maken en het recht op collectieve actie te garanderen”, legt federaal volksvertegenwoordiger Gaby Colebunders (PVDA) uit.

donderdag 13 juli 2023

Vijf maanden lang heeft het personeel van Delhaize onophoudelijk actiegevoerd tegen een arrogante directie die haar 128 winkels wil franchisen. Een strijd die de vakbonden samen met het personeel voeren en die brede steun geniet: niet alleen van klanten, maar ook van studentenorganisaties, kunstenaars, academici ...

De directie had een dergelijke reactie niet verwacht en haalt nu alles uit de kast. Ze stuurde deurwaarders en politie op de piketten af, fouilleerde vakbondsvertegenwoordigers voor vergaderingen van de ondernemingsraad, verving stakers door studenten ... 

“Wij accepteren deze methoden niet. Met ons wetsvoorstel willen we het recht van de werknemers om zich te verzetten tegen de arrogantie van grote multinationals als Delhaize, beschermen”, aldus Gaby Colebunders.

Het is vandaag al bij wet verboden om uitzendkrachten in te zetten tijdens stakingsacties. Volgens de linkse volksvertegenwoordiger is dit verbod noodzakelijk, maar verre van voldoende om ervoor te zorgen dat het stakingsrecht niet wordt ondermijnd. PVDA wil het uitbreiden naar studentenjobs.

“Wanneer banen, arbeidsomstandigheden, lonen of vakbondsvertegenwoordiging bedreigd worden, moet het personeel de multinational Delhaize in de portemonnee kunnen raken om zijn stem te laten horen. We stellen daarom voor om het verzoek van de vakbonden en studentenverenigingen te steunen en het verbod op uitzendwerk uit te breiden tot studentenwerk. Een belangrijke maatregel voor het personeel in zijn strijd van vandaag, maar ook voor de strijdende werknemers van morgen”, besluit Colebunders.