We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

In eerste vijf maanden 2023 al drie keer zoveel geschrapte bussen door technische problemen als in heel 2019

De Lijn schrapt steeds meer busritten om technische redenen, sinds 2019 is het totaal aantal ritten dat daardoor niet gereden wordt minstens verdriedubbeld. Dat blijkt uit cijfers die Jos D’Haese, fractievoorzitter van de PVDA in het Vlaams Parlement, heeft opgevraagd. 

woensdag 6 september 2023

“Door de jarenlange onderfinanciering van De Lijn is de busvloot sterk verouderd en dat eist nu zijn tol”, zegt Jos D’Haese. “De oorzaak is niet ver te zoeken: door de verouderde staat van de vloot is het aantal bussen dat dagelijks in onderhoud staat sterk gestegen, met toenames tot 55% in sommige onderhoudscentra op één jaar tijd.” De PVDA vraagt een noodplan om reizigers en chauffeurs niet langer in de kou te laten staan.

Toen De Lijn onlangs aankondigde dat ze ritten zou schrappen om de dienstverlening te kunnen verzekeren, haalde de vervoersmaatschappij vooral het personeelstekort aan als boosdoener. Maar uit cijfers van Vlaams parlementslid Jos D’Haese blijkt dat ook de beschikbaarheid van bussen een grote rol speelt. In 2021 stonden nog gemiddeld 380 bussen per dag buiten dienst om technische redenen. Vorig jaar waren dat er al meer dan 400. “Voor bijvoorbeeld de onderhoudscentra in Berchem, Grimbergen en Leuven gaat het om een toename van 25 tot 55% op één jaar tijd", zegt D’Haese. “De situatie gaat in sneltempo van kwaad naar erger.”

Het gevolg daarvan is een echte explosie van het aantal ritten dat De Lijn niet kan rijden om technische redenen. “In de eerste vijf maanden van 2023 zijn er al drie keer zo veel ritten geschrapt als in het hele jaar 2019”, zegt Jos D’Haese. “Dat is een dramatische evolutie en in sommige vervoerregio’s is het plaatje nog minder mooi.” In de vervoerregio Antwerpen is de evolutie het sterkst. Daar werden in 2022 maar liefst 17 keer meer ritten geschrapt ten opzichte van 2019. “En als we de voorlopige cijfers van 2023 bekijken zal dat record waarschijnlijk verbroken worden”, voegt de PVDA-fractievoorzitter eraan toe.

De oorzaak hiervan ligt volgens Jos D’Haese bij twee grote problemen waar de Lijn vandaag mee kampt: personeelstekorten en een verouderde vloot. “Zeer veel technici kiezen om in de privé te gaan werken omdat De Lijn slecht betaalt, waardoor de onderhoudsteams onderbemand zijn en veel bussen de weg niet op kunnen”, legt D’Haese uit. “En ten tweede heeft de Vlaamse regering jarenlang bespaard op De Lijn waardoor de busvloot op sommige plaatsen stokoud is.”

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters heeft wel extra investeringen aangekondigd in elektrificatie van de vloot, maar dat is een druppel op een hete plaat volgens D’Haese. “Wij vragen de regering om te stoppen met gerommel in de marge en te komen met een echt noodplan: dringende investeringen in De Lijn om betere loonvoorwaarden aan te bieden aan technici en de vernieuwing van de vloot drastisch te versnellen.”

Bron: Antwoord op schriftelijke vraag nr. 1342 van Jos D’Haese aan Minister Lydia Peeters 
Schriftelijke vraag 1342 (2022-2023) | Vlaams Parlement