We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Gevangenissen: PVDA veroordeelt aanval op het stakingsrecht

De PVDA veroordeelt de aanval van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) op het stakingsrecht door de minimale dienstverlening in de gevangenissen te verstrengen. 

vrijdag 29 maart 2024

“Het is duidelijk dat Van Tigchelt het falen van zijn gevangenisbeleid en dat van zijn voorgangers probeert te verbergen door de volledige verantwoordelijkheid bij het personeel te leggen en het stakingsrecht aan te vallen”, reageert Peter Mertens, algemeen secretaris van de PVDA. 

“Overbevolkte gevangenissen, onderbemanning en te weinig middelen. Dat is het probleem. In plaats van dit aan te pakken, wil de minister klokkenluiders het zwijgen opleggen. Dat is onaanvaardbaar. En het is onbegrijpelijk dat de socialisten en de groenen dit laten passeren”, aldus Peter Mertens. De PVDA roept die partijen op om de minister van Justitie tot de orde te roepen.

Het overleg tussen de vakbonden van het gevangenispersoneel en minister Van Tigchelt sprong gisteren uiteindelijk af toen de minister duidelijk maakte dat hij personeel al wil kunnen opvorderen vanaf de eerste stakingsdag. 

“De PVDA staat aan de kant van het gevangenispersoneel. Actievoeren is voor hen de enige manier om aan de alarmbel te trekken. Ze wijzen al maanden en jaren op de onhoudbare situatie. Het is onaanvaardbaar dat men nu de klokkenluiders het zwijgen wil opleggen”, zegt Peter Mertens. “Elke dag zet het personeel zich met hart en ziel in voor hun werk. Ze willen hun uiterste best doen voor zichzelf, maar ook voor de samenleving en de gedetineerden. Maar de huidige situatie laat dit niet toe. Het is dringend tijd dat de minister zorgt voor betere werkomstandigheden voor het personeel en menswaardige leefomstandigheden voor de gedetineerden.”

De wet op de minimale dienstverlening, aangenomen onder de Zweedse regering onder minister Koen Geens (cd&v), was al een gevaarlijke beperking van het stakingsrecht. “Het is ongelooflijk dat ze die nu zonder enig overleg nog willen verstrengen, in de hoop de aandacht af te leiden van de situatie. Ik hoop dat de socialistische en groene partijen de ernst van de situatie zullen inzien en deze nieuwe aanval op de vakbondsrechten, en bij uitbreiding op de hele werkende bevolking, niet zullen steunen. We zullen er alles aan doen om het personeel en de vakbonden te steunen en ons hiertegen te verzetten”, besluit Peter Mertens.