We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Meerderheid verlaat zaal, geen stemming over uitbreiding abortuswet. Sofie Merckx (PVDA): “Pijnlijk hoe vrouwenrechten onderwerp blijven van een politieke koehandel”

Pijnlijk schouwspel in de Kamer vandaag. De Commissie Justitie kon niet doorgaan omdat de meerderheid de zaal verliet en er onvoldoende parlementsleden aanwezig waren. Daardoor kon de stemming over het wetsvoorstel van de PVDA om de abortuswet uit te breiden, niet doorgaan, en dreigt de beloofde herziening deze legislatuur onmogelijk te worden. “We blijven oproepen tot een wisselmeerderheid”, reageert PVDA-fractieleidster Sofie Merckx.

dinsdag 2 april 2024

In haar wetsvoorstel vraagt de PVDA om zwangerschapsonderbreking mogelijk te maken tot minimaal 18 weken na de conceptie, en de verplichte wachttijd van zes dagen af te schaffen. Dit is een vertaling van het advies dat volgde uit een rapport van 33 experten, aangesteld door de federale regering begin dit jaar.

Gezien het federaal parlement vanaf 8 mei in reces gaat, tikt de klok om de laatste nieuwe wetten te stemmen. Vandaag was normaal gezien de laatste sessie van de Kamercommissie Justitie waarin wetsvoorstellen besproken konden worden voor de ontbinding van de Kamer. 

Het was de tweede keer in korte tijd dat de PVDA dit wetsvoorstel voorlegde. Ook op 20 februari stelde de linkse partij een stemming over een versoepeling van de abortuswet voor, maar de stemming werd verworpen door alle partijen. Vandaag kwam het zelf niet tot een bespreking: er waren onvoldoende leden van de meerderheid aanwezig in de Commissie.

Nochtans leek er een consensus in de maak: na de oproep van abortuscentrum Luna eind januari, gaven Vooruit, Groen en Open Vld aan zich te willen inzetten om de abortuswetgeving nog voor het einde van de legislatuur aan te passen.

“Wij stonden en staan klaar met uitgestoken hand om de uitbreiding van de abortuswet nog voor 8 mei te stemmen”, reageert Sofie Merckx, fractieleidster van de PVDA en mede-indiener van het gezamenlijk voorstel dat sinds de regeringsonderhandelingen van 2020 on hold staat. 

“Niemand heeft nog illusies dat met CD&V een compromis gevonden kan worden over dit thema. Het expertenrapport was unaniem voor de uitbreiding van de wet. De enige manier om uit de impasse te geraken en het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen te garanderen, is met een wisselmeerderheid. Daartoe dient ons voorstel.” 

Sofie Merckx roept op om door te zetten: “We hebben nog enkele weken om tegemoet te komen aan de vraag die experten, abortuscentra en de vrouwenbeweging al jaren stellen. Er is een oplossing nodig voor de honderden vrouwen die jaarlijks naar Nederland moeten trekken om daar een dure abortus te doen. Het is hoog tijd dat vrouwenrechten niet langer onderwerp zijn van een politieke koehandel.”