We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Na een decennium uitholling sociale zekerheid: 13 miljard minder voor lonen, 13 miljard meer voor winsten

De afgelopen tien jaar is het deel van de toegevoegde waarde dat naar lonen gaat, sterk gedaald. Tegelijkertijd steeg het aandeel dat naar bedrijfswinsten vloeit even sterk. Als werkende mensen vandaag opnieuw een even groot deel van de koek krijgen als tien jaar geleden, komt er 12,8 miljard euro vrij voor de financiering van pensioenen en loonsverhogingen.

zaterdag 5 juli 2025

Dat blijkt uit berekeningen van de studiedienst van de PVDA op basis van cijfers van de Nationale Bank van België. Die cijfers kijken hoe de toegevoegde waarde van niet-financiële bedrijven wordt verdeeld tussen arbeid in de vorm van brutolonen en werkgeversbijdragen aan de sociale zekerheid enerzijds, en kapitaal in de vorm van het bruto-exploitatieoverschot anderzijds.

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw reageert: “Het zijn dezelfde politici die zeggen dat er geen geld is voor onze pensioenen, die de sociale zekerheid de afgelopen tien jaar steen voor steen hebben afgebroken. Het is tijd dat de werkende klasse opnieuw haar eerlijk deel van de koek krijgt. Als 12,8 miljard euro van de rijkdom die door de werkende mensen wordt geproduceerd opnieuw naar hen zou terugvloeien, is ons pensioenstelsel perfect betaalbaar. Sterker nog: er zou ruimte zijn voor loonsverhogingen voor werknemers”.

Volgens PVDA gaat het om een structurele transfer van toegevoegde waarde van arbeid naar kapitaal. De Zweedse N-VA–MR-regering, gevolgd door de Vivaldi-regering, hebben die overdracht georganiseerd via indexsprongen, loonblokkeringen en forse verlagingen van de werkgeversbijdragen aan de sociale zekerheid - waaronder de beruchte tax shift. De Arizona-regering zet deze strategie van sociale afbraak verder.

Raoul Hedebouw gaat verder: "De realiteit is dat de werkende klasse een ommezwaai van 180° nodig heeft. De pensioenmalus, het afschaffen van het brugpensioen en de aanval op premies voor nachtwerk en overuren gaan de situatie nog verergeren. Als we ons deel van de koek willen krijgen, moeten we de wet van de loonblokkering herbekijken. Vakbonden moeten kunnen overleggen om collectieve loonsverhoging bovenop de index te verkrijgen. Maar de regering moet ook stoppen met cadeautjes te geven aan grote bedrijven: subsidies, minder werkgeversbijdragen, fiscale cadeau's zonder enige  compensatie op vlak van werkgelegenheid."

De PVDA-studiedienst baseert haar berekeningen op cijfers van de Nationale Bank. Meer bepaald op basis van de nationale rekeningen van niet-financiële ondernemingen, die het grootste deel van de marktgerichte productie vertegenwoordigen.