We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

Ongezien: socialistische minister geeft helft geneesmiddelenbudget aan geheime deals

Dit jaar vloeit €3,2 miljard via geheime deals naar Big Pharma. "Minister Vandenbroucke (Vooruit) overtreft zijn voorgangers hiermee in alle opzichten. Nog nooit maakte een minister zo veel gebruik van deze geheime deals met de industrie", reageert Sofie Merckx, huisarts en fractievoorzitster voor de PVDA.

dinsdag 19 september 2023 2 min leestijd

Sofie Merckx in de Kamer.

Sofie Merckx in de Kamer. 

De geheime prijsovereenkomsten tussen de minister van Volksgezondheid en de farmaceutische industrie waren ooit bedoeld als uitzonderingsmaatregel. Maar vandaag zijn ze verantwoordelijk voor bijna de helft van de geneesmiddelenuitgaven. "Onderzoek van mediagroep IPM wijst uit dat minister Vandenbroucke dit jaar €3,2 miljard uitgeeft aan deze deals. Dat is bijna de helft van het geraamde budget van €7 miljard voor alle geneesmiddelen", berekende Merckx.

Minister Vandenbroucke overtreft zijn voorganger in alle opzichten. Zowel het aantal contracten, de hoogte van de uitgaven als het aandeel van de geheime deals in het totale budget bereiken onder Vivaldi recordhoogten.

"Toen Vooruit nog in de oppositie zat, namen ze minister De Block (Open Vld) onder vuur voor deze praktijk. Vandaag organiseren ze samen met de farmaceutische industrie de plundering van onze sociale zekerheid", reageert Merckx.

"Het is onaanvaardbaar dat reusachtige bedragen van onze sociale zekerheid naar de farmamultinationals vloeien, zonder enige transparantie of democratische controle", stelt Merckx. "Het is tijd om paal en perk te stellen aan deze wanpraktijk en om inzage te krijgen in de lopende contracten. Vandaag wordt in achterkamers met chantage beslist over miljarden. Wij eisen dat geneesmiddelenprijzen bepaald worden aan de hand van wetenschappelijke criteria en dat ze publiek zijn."