We brengen de PVDA dichter bij jou en jou dichter bij de PVDA.!

Download onze app

PVDA betreurt beslissing om ex-Kamervoorzitters niet te dwingen illegale pensioenbonussen terug te betalen

Er is een eerste kort geding uitgesproken in de zaak van de pensioenbonussen die door de PVDA aan het licht zijn gebracht. De rechtbank oordeelde dat de Federale Pensioendienst de maandelijkse pensioenen van ex-ambtenaren voorlopig niet mag verlagen. PVDA-volksvertegenwoordiger Steven De Vuyst is verbaasd over deze beslissing en vraagt een kopie van het vonnis.

vrijdag 4 augustus 2023

“Toen we het bestaan van deze privileges onthulden, wisten we dat diegenen die zichzelf zulke privileges hadden toegekend niet blij zouden zijn om ze te moeten terugbetalen”, zegt Steven De Vuyst. “In die zin begrijpen we niet waarom de rechter besluit om de terugbetaling op te schorten. De onwettigheid van de pensioenbonusregeling is duidelijk vastgesteld. Dit geld moet dus logischerwijs worden terugbetaald.”

De uitspraak in kortgeding is slechts een voorlopige beslissing. In het najaar moet er nog een uitspraak komen over de grond van de zaak. Steven De Vuyst benadrukt: “We hebben het over een bedrag van 5,9 miljoen euro, een privilege dat stiekem werd toegekend. Dit is geen onschuldige vergissing. Onder deze omstandigheden kunnen ze geen aanspraak maken op een verworven recht. Ze hebben het onterecht ontvangen en moeten het terugbetalen.”

En vandaag bericht de pers dat de voormalige voorzitter van de Kamer, Siegfried Bracke (N-VA), beroep heeft aangetekend bij de Raad van State om te vermijden dat hij de 126.000 euro aan bonuspensioenen die hij ontving, moet terugbetalen. “Wat een arrogantie”, zegt de linkse volksvertegenwoordiger. “Zeker als je denkt aan al die gepensioneerden die vandaag niet kunnen rondkomen.”

“Wij zullen blijven aandringen op de definitieve afschaffing van de pensioenbonussen van voormalige Kamervoorzitters en parlementsleden”, besluit Steven De Vuyst.